Wykonanie
Z takiego połączenia składników uzyskujemy delikatną zupę o nietypowej kombinacji smaków.
Imbir idealnie współgra ze składnikami potrawy nadając jej orientalny smak. Jako dodatku użyłam prażony
słonecznik i kleks
śmietany. Można ją podawać z chrupiącymi grzankami, usmażonymi razem z paseczkami
wędzonego boczku jak doradza autor przepisu.Ilość porcji: 6-8Składniki:2
marchewki,2
łodygi selera naciowego,
cebula,2 duże
pasternaki,kawałek świeżego
imbiru lub płaska łyżeczka sproszkowanego,2 ząbki
czosnku,
oliwa,
sól i
pieprz,2 łyżki łuskanego
słonecznika,2
kostki rosołowePrzygotowanie:
Marchew i
pasternak obrać i pokroić w grube plasterki.
Selera pokroić w plasterki.
Cebulę należy posiekać w plasterki. Do dużego rondla wlać 2 łyżki
oliwy, dodać wszystkie pokrojone warzywa, doprawić
imbirem i
czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość wymieszać drewnianą łyżką, podsmażać ok. 10 min pod uchyloną pokrywką, aż
marchew będzie miękka, a
cebula uzyska złocisty kolor. Do garnka wrzucić
kostki rosołowe i zalać je 1,8 l wrzącej
wody z czajnika. Mieszać, aż kostki się rozpuszczą, następnie do
wody z kostkami dodać warzywa. Całość dobrze wymieszać i gotować ok. 10 min. Zupę doprawić
solą i
pieprzem, zmiksować w blenderze, aby uzyskała gładką konsystencję. Wlać zupę do miseczek i podawać z kleksem
śmietany i uprażonym
słonecznikiem .