Wykonanie
Miał byc krem ale za dużo
wody dodałam. No nic zjedliśmy z
ziemniakami ugotowanymi osobno jak do barszczu, też pysznie. Sama zupa jest bardzo smaczna, moja lekko pikantna ze świeżym
imbirem. Oj nadaje on charakteru zupie, nadaje. Gorąco polecam czy to w formie kremu czy tez nie :) Przepis z bloga Smakowidło :)
Składniki :ok. 1 kg
marchewek2,5 - 3 L
wody1
cebula3 ząbki
czosnkuimbir ( u mnie ok 1,5 cm świeżego na połowę porcji zupy )2 małe
ziemniakipieprz,
sólMarchewki po obraniu tniemy na małe kawałki. Zalewamy
wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż lekko zmiękną. Następnie dodajemy
ziemniaki drobno posiekane. Gotujemy ok 20 minut.
Cebulę siekamy, podsmażamy na
maśle. Dodajemy do zupy wraz z pozostałymi składnikami (
imbir starłam na tarce o małych oczkach ). Chwilę gotujemy. Kolejno miksujemy i ewentualnie dodatkowo doprawiamy.Smacznego :)kolor
pomarańczowy