ßßß
Witam :) Dzisiaj przepis leciutki jak piórko... mama stwierdziła, że "można się odchudzić" :D. Krem z marchewki z dodatkiem imbiru (niestety nie świeżego, ale lepszy rydz niż nic). Uwielbiam zupy-kremy, a ostatnio chodził za mną właśnie krem z marchwi. Coś pysznego :).Składniki:6-7 dużych marchewek (ok. 1 kg)2,5-3 l wody1 cebula3 ząbki czosnkupieprz, sólimbir - świeży lub w formie przyprawy2 małe ziemniakiMarchewki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (szybciej się ugotują). Wkładamy je do garnka i zalewamy 2,5 l wody - gotujemy. Gdy marchewki zaczną robić się miękkie wrzucamy do nich dwa obrane ziemniaki. Warzywa gotujemy jeszcze ok. 20 minut. W międzyczasie podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy ją do garnka. Do warzyw dorzucamy również 3 ząbki czosnku. Ściągamy garnek z gazu i miksujemy całość blenderem na gładką masę. Jeżeli zupa będzie dla Was za gęsta możecie dodać trochę wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i imbirem (jeżeli macie świeży to ścieramy go na tarce do smaku).Smacznego!