Wykonanie
Witam :) Dzisiaj przepis leciutki jak piórko... mama stwierdziła, że "można się odchudzić" :D. Krem z
marchewki z dodatkiem
imbiru (niestety nie świeżego, ale lepszy rydz niż nic). Uwielbiam zupy-kremy, a ostatnio chodził za mną właśnie krem z
marchwi. Coś pysznego :).Składniki:6-7 dużych
marchewek (ok. 1 kg)2,5-3 l
wody1
cebula3 ząbki
czosnkupieprz,
sólimbir - świeży lub w formie
przyprawy2 małe
ziemniakiMarchewki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (szybciej się ugotują). Wkładamy je do garnka i zalewamy 2,5 l
wody - gotujemy. Gdy
marchewki zaczną robić się miękkie wrzucamy do nich dwa obrane
ziemniaki. Warzywa gotujemy jeszcze ok. 20 minut. W międzyczasie podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę
cebulę. Dodajemy ją do garnka. Do warzyw dorzucamy również 3 ząbki
czosnku. Ściągamy garnek z gazu i miksujemy całość blenderem na gładką masę. Jeżeli zupa będzie dla Was za gęsta możecie dodać trochę
wody. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i
imbirem (jeżeli macie świeży to ścieramy go na tarce do smaku).Smacznego!