Wykonanie
Luzowane kawałki
kurczaka, marynowane w orientalnej mieszance przypraw. Duszone na patelni tak, aby skórka na koniec gotowania była chrupiąca. Kolejna potrawa, która "robi się sama".
Składniki:6 kawałków
kurczaka (udka, bez pałki)1 łyżka
papryki suszonej1 łyżeczka suszonego
czosnku1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1/3 łyżeczki mielonego
imbiru1/3 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego1/4 łyżeczki mielonego
cynamonu1/4 łyżeczki mielonych
goździków1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejszczypta
chiliszczypta drobnego
cukru1 łyżka
oliwyolej1/2 szkl
wodyPrzygotowanie:Wykroić z
kurczaka kości. Wymieszać
przyprawy i posypać nimi równo
mięso. Pokropić
oliwą i wymieszać dokładnie, aby każdy kawałek
kurczaka był otoczony w
przyprawie. Odstawić na pół godziny.Rozgrzać
olej na patelni, włożyć kawałki
kurczaka, obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Wlać
wodę na patelnię, przykryć pokrywką i dusić pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i zwiększyć ogień. Gotować aż
woda odparuje, podsmażyć chwilę na samym
oleju, żeby skórka stała się chrupiąca.Smacznego :)