ßßß Cookit - przepis na Kawałki kurczaka z chrupiącą skórką

Kawałki kurczaka z chrupiącą skórką

nazwa

Wykonanie

Luzowane kawałki kurczaka, marynowane w orientalnej mieszance przypraw. Duszone na patelni tak, aby skórka na koniec gotowania była chrupiąca. Kolejna potrawa, która "robi się sama".
Składniki:
6 kawałków kurczaka (udka, bez pałki)
1 łyżka papryki suszonej
1 łyżeczka suszonego czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta chili
szczypta drobnego cukru
1 łyżka oliwy
olej
1/2 szkl wody
Przygotowanie:
Wykroić z kurczaka kości. Wymieszać przyprawy i posypać nimi równo mięso. Pokropić oliwą i wymieszać dokładnie, aby każdy kawałek kurczaka był otoczony w przyprawie. Odstawić na pół godziny.
Rozgrzać olej na patelni, włożyć kawałki kurczaka, obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Wlać wodę na patelnię, przykryć pokrywką i dusić pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i zwiększyć ogień. Gotować aż woda odparuje, podsmażyć chwilę na samym oleju, żeby skórka stała się chrupiąca.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/06/kawaki-kurczaka-z-chrupiaca-skorka.html