ßßß Cookit - przepis na Zupa z fasoli mung

Zupa z fasoli mung

nazwa

Wykonanie

Zielona jesień w azjatyckim klimacie...
Kolejny łatwy w przygotowaniu przepis na zupę, tym razem z fasolki mung. Fasolka mung rodem z Indii jest cennym źródłem białka, wapnia, fosforu i ciekawym urozmaiceniem naszej diety. Ponoć w Indiach przyrządza się ją na tysiące sposobów, w naszej kuchni natomiast pojawia się rzadko. Myślę, że warto chociaż raz jej spróbować, np. w pysznej, prostej, zielonej zupie o ciekawym smaku, na którą przepis znajdziecie poniżej :).
Składniki na 2 duże porcje:
200 g fasoli mung,
2 łyżki oliwy z oliwek lub masła,
2 ząbki czosnku,
mały kawałek imbiru,
2 łyżeczki kurkumy,
łyżeczka czarnego pieprzu lub chilli pieprzu cayenne,
pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
3/4 łyżeczki soli, np. himalajskiej,
1,25 litra wody (5 szklanek).
Przygotowanie:
Fasolę mung przepłukujemy, a następnie wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy łyżeczką kurkumy i gotujemy na średnim ogniu przez 40-45 minut. (Na początku może się wydawać, że wody jest za dużo w stosunku do fasolki, jednak pod koniec gotowania fasolka chłonie wodę, a część wody wyparowuje.)
Rozgniatamy lub ścieramy na tarce 2 ząbki czosnku oraz mały kawałek imbiru. Następnie podsmażamy je na patelni na 2 łyżkach masła lub oliwy, z drugą łyżeczką kurkumy i dwoma rodzajami pieprzu. Zawartość patelni dodajemy do gotującej się zupy.
Pod koniec gotowania zupę solimy, próbujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :)
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2014/09/zupa-z-fasoli-mung.html