Wykonanie
Zielona jesień w azjatyckim klimacie...
Kolejny łatwy w przygotowaniu przepis na zupę, tym razem z
fasolki mung.
Fasolka mung rodem z Indii jest cennym źródłem
białka, wapnia, fosforu i ciekawym urozmaiceniem naszej diety. Ponoć w Indiach przyrządza się ją na tysiące sposobów, w naszej kuchni natomiast pojawia się rzadko. Myślę, że warto chociaż raz jej spróbować, np. w pysznej, prostej, zielonej zupie o ciekawym smaku, na którą przepis znajdziecie poniżej :).Składniki na 2 duże porcje:200 g
fasoli mung,2 łyżki
oliwy z oliwek lub
masła,2 ząbki
czosnku,mały kawałek
imbiru,2 łyżeczki
kurkumy,łyżeczka
czarnego pieprzu lub
chilli pieprzu cayenne,pół łyżeczki
pieprzu ziołowego,3/4 łyżeczki
soli, np. himalajskiej,1,25 litra
wody (5 szklanek).
Przygotowanie:
Fasolę mung przepłukujemy, a następnie wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą, dodajemy łyżeczką
kurkumy i gotujemy na średnim ogniu przez 40-45 minut. (Na początku może się wydawać, że
wody jest za dużo w stosunku do
fasolki, jednak pod koniec gotowania
fasolka chłonie
wodę, a część
wody wyparowuje.)Rozgniatamy lub ścieramy na tarce 2 ząbki
czosnku oraz mały kawałek
imbiru. Następnie podsmażamy je na patelni na 2 łyżkach
masła lub
oliwy, z drugą łyżeczką
kurkumy i dwoma rodzajami
pieprzu. Zawartość patelni dodajemy do gotującej się zupy.Pod koniec gotowania zupę solimy, próbujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :)