Wykonanie
Niedziela 15 Luty 2015ZUPA BAŁAGAN - BARSZCZ UKRAIŃSKI, MUFINKI Z NIESPODZIANKĄWitam dzisiaj proponuje coś innego a zarazem każdemu znanego. Zupa bałagan - prawidłowa nazwa to barszcz ukraiński. Oczywiście będzie on zmodyfikowany prze zemnie ale jest pyszny.

ZUPA BAŁAGAN - BARSZCZ UKRAIŃSKISKŁADNIKI;0,5 kg
mięsa -
karkówki lub biodrówki500 g
mrożonych warzyw do zupy1 słoik
buraczków czerwonych ugotowanychpół główki małej
kapusty500 g
ziemniaków1 łyżeczka
wegetypieprzmajeranekwodaPRZYGOTOWANIE:Gotujemy
mięso w wodzie z
wegetą. Gdy będzie już trochę miękkie dodajemy warzywa,
kapustę - pokrojoną w paski oraz
ziemniaki - pokrojone w kostkę. Doprawiamy
wegetą,
pieprzem i
majerankiem. Na koniec dodajemy
buraczki również pokrojone w kostkę oraz sok który został w słoiku.Ja kupuje
buraczki które są w zalewie octowej i są kwaskowe. Jeżeli zdecydujecie się dodać świeżych
buraczków to musicie do zupy dodać trochę
octu. Chwilkę podgotować i gotowe.Jest to bardzo pożywna i zarazem smaczna zupa. Polecam.SMACZNEGO !!!Po pracy gdy jesteśmy zmęczone, nie mamy chęci na wymyślanie potraw. Wiec szukamy szybkich dań. Proponuje potrawę którą nauczyłam się w pracy w gastronomi.Grünkohl z
kiełbasą i
ziemniakami.Zastanawiacie sie co to jest? Otóż Grünkohl jest to po polsku
jarmuż - odmiana
kapusty. Smakiem przypomina
szpinak i trochę
szczaw. Bardzo bogata w witaminy a przede wszystkim w żelazo.SKŁADNIKI;1 słoik Grünkohl500 g
kiełbasy500 g
ziemniakówPRZYGOTOWANIE:
Kiełbasę kroimy w talarki lub kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy Grünkohl i chwilkę wszystko podsmażamy. Gotujemy
ziemniaki.Na ugotowanych ziemniakach wykładamy nasza
kapustę i .....danie gotowe.Oryginalny przepis to taki ze
ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy a następnie mieszamy wszystko razem. Ja osobiście wole osobno.

SMACZNEGO !!!Karnawał się kończy. Postanowiłam zaskoczyć znajomych i zaproponowałam mufinki.Każdy zna mufinki ale nie byłabym sobą żeby coś w nich nie zmienić. Postanowiłam zrobić z nadzieniem i
śmietaną.MUFINKI Z NIESPODZIANKĄ.

SKŁADNIKI:1 opakowanie mufinek
czekoladowych400 g
śmietany kremówki1 opakowanie zagęszczacza do
śmietanydżem z czarnej porzeczkiPRZYGOTOWANIE:Przygotowujemy ciasto według przepisu na opakowaniu i rozkładamy w foremki.Normalnie jest ich 12. Ja z jednej paczki robię 20 sztuk - są wtedy mniejsze. Pieczemy.Po wystudzeniu napełniamy szpryce
dżemem i szprycujemy każdą mufinkę.Ubijamy
śmietanę z zagęszczaczem na sztywno. Znowu napełniamy szpryce i dekorujemy dość grubo każdą mufinkę. Na koniec posypujemy kolorowymi
cukierkami.SMACZNEGO !!!

Czy zdarzyło wam się zastanawiać, ile to jest 15 dag
cukru, 200 g
maki czy łyżka śmietany?Podpowiem Wam, jak bez trudu odmierzyć produkty.PRODUKTY SZKLANKA ŁYŻKA ŁYŻECZKA
bułka tarta 150 g 9 g 5 g
cukier 220 g 12 g 7 g
cukier puder 160 g 10 g 5 g
kakao 120 g 8 g 4 g
kasza gryczana 250 g 17 g 10 g
kasza manna 160 g 9 g 5 g
mąka krupczatka 170 g 10 g 5 g
mąka tortowa 160 g 10 g 5 g
mąka ziemniaczana 180 g 12 g 7 g
mleko w proszku 120 g 8 g 4 g
ryż 230 g 14 g 8 g
sól 300 g 20 g 11 g
dżem 300 g 18 g 9 g
ketchup 250 g 16 g 8 g
majonez 190 g 12 g 6 g
masło,
margaryna 250 g 15 g 5 g
miód 250 g 15 g 7 g
smalec 240 g 15 g 5 g
mleko 250 g 17 g 9 g
ocet 230 g 16 g 8 g
olej 200 g 14 g 7 g
śmietana 270 g 18 g 9 g
woda 250 g 15 g 5 g