ßßß
ZUPA BAŁAGAN - BARSZCZ UKRAIŃSKISKŁADNIKI;0,5 kg mięsa - karkówki lub biodrówki500 g mrożonych warzyw do zupy1 słoik buraczków czerwonych ugotowanychpół główki małej kapusty500 g ziemniaków1 łyżeczka wegetypieprzmajeranekwodaPRZYGOTOWANIE:Gotujemy mięso w wodzie z wegetą. Gdy będzie już trochę miękkie dodajemy warzywa, kapustę - pokrojoną w paski oraz ziemniaki - pokrojone w kostkę. Doprawiamy wegetą, pieprzem i majerankiem. Na koniec dodajemy buraczki również pokrojone w kostkę oraz sok który został w słoiku.Ja kupuje buraczki które są w zalewie octowej i są kwaskowe. Jeżeli zdecydujecie się dodać świeżych buraczków to musicie do zupy dodać trochę octu. Chwilkę podgotować i gotowe.Jest to bardzo pożywna i zarazem smaczna zupa. Polecam.SMACZNEGO !!!Po pracy gdy jesteśmy zmęczone, nie mamy chęci na wymyślanie potraw. Wiec szukamy szybkich dań. Proponuje potrawę którą nauczyłam się w pracy w gastronomi.Grünkohl z kiełbasą i ziemniakami.Zastanawiacie sie co to jest? Otóż Grünkohl jest to po polsku jarmuż - odmiana kapusty. Smakiem przypomina szpinak i trochę szczaw. Bardzo bogata w witaminy a przede wszystkim w żelazo.SKŁADNIKI;1 słoik Grünkohl500 g kiełbasy500 g ziemniakówPRZYGOTOWANIE:Kiełbasę kroimy w talarki lub kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy Grünkohl i chwilkę wszystko podsmażamy. Gotujemy ziemniaki.Na ugotowanych ziemniakach wykładamy nasza kapustę i .....danie gotowe.Oryginalny przepis to taki ze ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy a następnie mieszamy wszystko razem. Ja osobiście wole osobno.
SMACZNEGO !!!Karnawał się kończy. Postanowiłam zaskoczyć znajomych i zaproponowałam mufinki.Każdy zna mufinki ale nie byłabym sobą żeby coś w nich nie zmienić. Postanowiłam zrobić z nadzieniem i śmietaną.MUFINKI Z NIESPODZIANKĄ.
SKŁADNIKI:1 opakowanie mufinek czekoladowych400 g śmietany kremówki1 opakowanie zagęszczacza do śmietanydżem z czarnej porzeczkiPRZYGOTOWANIE:Przygotowujemy ciasto według przepisu na opakowaniu i rozkładamy w foremki.Normalnie jest ich 12. Ja z jednej paczki robię 20 sztuk - są wtedy mniejsze. Pieczemy.Po wystudzeniu napełniamy szpryce dżemem i szprycujemy każdą mufinkę.Ubijamy śmietanę z zagęszczaczem na sztywno. Znowu napełniamy szpryce i dekorujemy dość grubo każdą mufinkę. Na koniec posypujemy kolorowymi cukierkami.SMACZNEGO !!!
Czy zdarzyło wam się zastanawiać, ile to jest 15 dag cukru, 200 g maki czy łyżka śmietany?Podpowiem Wam, jak bez trudu odmierzyć produkty.PRODUKTY SZKLANKA ŁYŻKA ŁYŻECZKAbułka tarta 150 g 9 g 5 gcukier 220 g 12 g 7 gcukier puder 160 g 10 g 5 gkakao 120 g 8 g 4 gkasza gryczana 250 g 17 g 10 gkasza manna 160 g 9 g 5 gmąka krupczatka 170 g 10 g 5 gmąka tortowa 160 g 10 g 5 gmąka ziemniaczana 180 g 12 g 7 gmleko w proszku 120 g 8 g 4 gryż 230 g 14 g 8 gsól 300 g 20 g 11 gdżem 300 g 18 g 9 gketchup 250 g 16 g 8 gmajonez 190 g 12 g 6 gmasło, margaryna 250 g 15 g 5 gmiód 250 g 15 g 7 gsmalec 240 g 15 g 5 gmleko 250 g 17 g 9 gocet 230 g 16 g 8 golej 200 g 14 g 7 gśmietana 270 g 18 g 9 gwoda 250 g 15 g 5 g