Wykonanie
Lubicie barszcz ukraiński? Ja bardzo, ale robię go sporadycznie. Najchętniej proszę o to Mamę, ale i ona nie jest skora do zbyt częstego jego przygotowania. Trzeba przyznać jest z nim trochę zachodu, ale warto. Serdecznie Was zapraszam na naszą rodzinną wersję barszczu.3 duże
pomidory, mięsiste2 łyżki
koncentratu pomidorowego8 średnich
ziemniaków3
marchewki1
pietruszkakawałek
selera1/4 małej główki
białej kapusty1
cebuladwie puszki
białej fasoli lub 200 g
fasoli Jaś5-7
burakówpodudzie
kurczaka, kawałki
wieprzowiny, kawałek
wędzonego boczku3-5
suszonych grzybów2
liście laurowe,3 ziarenka
ziela angielskiego2 łyżki
octu winnego lub
sok z cytryny do smakuew.
majeranek, jak ktoś lubi200g
śmietany do zup 18%
pieprz,
sól,
cukier do smaku,2 ząbki
czosnkukoncentrat buraczany (ja dodaję Krakusa)
Grzyby namoczyć a następnie pokroić w paseczki. Do garnka wlać około 2-3 litry
wody. Umyć
mięso i przełożyć do garnka z
wodą. Dodać kawałek
boczku. Zagotować a następnie odszumować i trochę posolić. Warzywa umyć,
marchewkę,
selera i
pietruszkę pokroić na plasterki lub paseczki, można też zetrzeć na tarce jarzynowej,
kapustę poszatkować,
cebulę pokroić w piórka. Przygotowane warzywa dodać do garnka razem z
grzybami,
czosnkiem,
zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotować zupę na średnim ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie dodać obrane i starte
buraki oraz
ziemniaki pokrojone w średnią kostkę i ew. roztarty
majeranek. Kiedy
buraki i
ziemniaki zmiękną dodać pokrojone
pomidory bez skórki oraz łyżkę lub dwie
koncentratu pomidorowego, pogotować jeszcze ok. 10 minut. Wyjąć
mięsko,
kurczaka oddzielić od kości i rozdrobnić, pokroić
mięso wieprzowe. Jeśli barszcz gotujemy bez
mięsa - dodać łyżkę
masła. Dodać do zupy przepłukaną
fasolę i gotować zupę jeszcze przez parę minut. Jeżeli nie chcecie używać
fasoli z puszki, świeżą gotuje się następująco: trochę więcej niż pół szklanki
białej fasoli Jaś opłukać i zalać
wodą. Moczyć przez całą noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, posolić jak już będzie miękka, odcedzić, dodać do zupy. Doprawić zupę
solą,
pieprzem,
cukrem, dodać koncentrat buraczany (jeśli jest taka potrzeba) i zakwasić
octem lub
cytryną (ja wolę
cytrynę). Ostatni etap to dodanie
śmietany. Do kubeczka wlać
śmietanę. Dodać do niej kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać. Stopniowo dodawać do zupy. Gotować jeszcze kilka minut.Podawać barszcz posypany
natką pietruszki, chyba , że tak jak u mnie bez bo mało kto u mnie lubi "zielone" w zupie.