ßßß
Składniki:1 ćwiartka z kurczakaporcja rosołowa2 ziemniaki1 pęczek botwinki (z co najmniej 4 dużymi, młodymi buraczkami)2 marchewki1 pietruszkakawałek selera1 cebula1 pomidorpuszka białej fasoli konserwowej6 kulek ziela angielskiego3 liście laurowe2 ząbki czosnku2 łyżki stołowe śmietanyłyżeczka majerankusól, pieprz, ocet lub sok z cytryny do smakułyżka oliwykoperek do dekoracjiPrzygotowanie:Porcję rosołową oraz ćwiartkę z kurczaka płuczemy, zalewamy około 2 litrami wody, zagotowujemy i usuwamy szumowiny. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, selera oraz dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie.W międzyczasie zajmujemy się botwinką. Buraki odcinamy, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Liście botwiny odrywamy od łodyg. Jedne i drugie siekamy. Następnie na patelni z rozgrzaną oliwą szklimy cebulę posiekaną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora. Całość dusimy przez 2-3 minuty.Z zupy wyjmujemy mięso. Dodajemy do niej cebulę z pomidorami, przeciśnięty przez praskę czosnek, starte buraczki, odsączoną z zalewy fasolę, oraz posiekaną botwinkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz odrobiną octu lub soku z cytryny i grzejemy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy śmietanę. Gotowy barszcz w miskach dekorujemy świeżym koperkiem.Smacznego!