Wykonanie
W dzisiejszej odsłonie 'Projektu Zupa' mam dla Was przepis na bardzo pożywne danie. Barszcz ukraiński to kompozycja
buraków,
fasoli i innych jarzyn. W oryginalnym ukraińskim przepisie nie ma
fasoli, jest za to
kapusta. Barszcz z dodatkiem
fasoli nazywany jest czernihowskim. K ażda gospodyni ma swój własny przepis na barszcz ukraiński. W moim domu najlepszy przygotowuje moja babcia i to od niej mam podstawowy przepis. Moją modyfikacją jest dodatek
botwinki, aby nadać zupie bardziej letniego charakteru.
Składniki:1 ćwiartka z
kurczakaporcja rosołowa2
ziemniaki1 pęczek
botwinki (z co najmniej 4 dużymi, młodymi
buraczkami)2
marchewki1
pietruszkakawałek
selera1
cebula1
pomidorpuszka
białej fasoli konserwowej6 kulek
ziela angielskiego3
liście laurowe2 ząbki
czosnku2 łyżki stołowe
śmietanyłyżeczka
majerankusól,
pieprz,
ocet lub
sok z cytryny do smakułyżka
oliwykoperek do dekoracjiPrzygotowanie:Porcję rosołową oraz ćwiartkę z
kurczaka płuczemy, zalewamy około 2 litrami
wody, zagotowujemy i usuwamy szumowiny. Do
wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa:
marchewkę,
ziemniaki,
pietruszkę,
selera oraz dorzucamy
liście laurowe i
ziele angielskie.W międzyczasie zajmujemy się
botwinką.
Buraki odcinamy, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Liście botwiny odrywamy od łodyg. Jedne i drugie siekamy. Następnie na patelni z rozgrzaną
oliwą szklimy
cebulę posiekaną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę
pomidora. Całość dusimy przez 2-3 minuty.Z zupy wyjmujemy
mięso. Dodajemy do niej
cebulę z
pomidorami, przeciśnięty przez praskę
czosnek, starte
buraczki, odsączoną z zalewy
fasolę, oraz posiekaną
botwinkę. Całość doprawiamy
solą,
pieprzem,
majerankiem oraz odrobiną
octu lub
soku z cytryny i grzejemy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy
śmietanę. Gotowy barszcz w miskach dekorujemy świeżym
koperkiem.Smacznego!