Wykonanie
Lubię barszcz ukraiński, a teraz latem można go wzbogacić o
botwinkę.
Składniki:1 pęczek
botwinki z
burakami4
ziemniaki1 puszka
fasoli (białej lub czerwonej)1
marchewka1 mały
seler1
cebulaziele angielskieliść laurowy1-2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 ząbki
czosnku2 łyżki
śmietany do zup (u mnie 12%)
sól ,
pieprzocetmajeranekkminek3 drobiowe skrzydełkaSposób przygotowania:1. Skrzydełka płuczemy, zalewamy 2 litrami
wody, zagotowujemy i odszumowujemy.2. Do
wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa:
ziemniaki,
marchewkę,
selera,
cebulę, a także
liść laurowy i
ziele angielskie.3. W międzyczasie myjemy i kroimy w paski
botwinkę,
buraki obieramy i ścieramy na tace jarzynowej.
Buraczki zalewamy wrzątkiem.4. Z zupy wyciągamy skrzydełka i dodajemy
buraki razem z
wywarem, odsączoną
fasolę, pokrojoną
botwinkę, łyżeczkę
kminku, zmiażdżone ząbki
czosnku i chwilkę gotujemy. W razie potrzeby dolewamy
wody.5. Doprawiamy całość
koncentratem pomidorowym, odrobiną
octu,
solą,
pieprzem i
majerankiem.6. Na koniec dodajemy
śmietanę.Smacznego!!!