Wykonanie
Składniki:1 pęczek
botwinki z
buraczkami2
marchewki1
cebula5 średnich
ziemniaków1
pietruszka1 ząbek
czosnkukminek w ziarenkach
liść laurowyziele angielskiesól,
pieprzocet do smaku (lub kwasek
cytrynowy)
śmietana 18%siekany
koperekwywar lub dowolny
bulion (u mnie na skrzydełkach)
pieprzSposób przygotowania:1. Ugotować
wywar, dodać obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki, oraz dowolnie pokrojone pozostałe warzywa:
marchewkę,
pietruszkę,
cebulę,
czosnek,
kostki rosołowe,
liść laurowy i
ziele angielskie.2. W międzyczasie obrać
buraczki i zetrzeć na tarce, zalać dwoma szklankami wrzątku.
Botwinkę umyć i pokroić razem z łodygami.3. Kiedy
ziemniaki będą już prawie miękkie wlać
wywar razem z
burakami i dodać
botwinkę. Wsypać też trochę
kminku. Doprawić
octem (lub kwaskiem
cytrynowym).4. Odlać odrobinę zupy i dodać do niej 2-3 łyżki
śmietany, starannie wymieszać i całość wlać do garnka z zupą. Na koniec zupę ewentualnie doprawić i posypać siekanym
koperkiem.
Smacznego :)