ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony z ziemniakami

Barszcz czerwony z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

To moja ulubiona wersja obiadowa barszczu.
Składniki:
3 średnie buraki
3 skrzydełka drobiowe
ziele angielskie
liść laurowy
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
ocet do smaku
1/2 łyżeczki kminku
2-3 łyżki śmietany 18%
siekany świeży koperek
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Skrzydełka zalewamy 2 litrami wody, gotujemy, odszumowujemy. Dodajemy pokrojone warzywa: marchewkę, cebulę i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy.
2. W międzyczasie buraki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowe i zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by woda pokryła buraki.
3. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy wywar z buraków, dodatkowo dodaję jeszcze 2-4 łyżki tartych buraków. Dodajemy soli i octu do smaku oraz kminek. Chwilę gotujemy.
4. Do miseczki dodajemy śmietanę i dolewamy chochlę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do barszczu.
5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i siekany koperek. Zagotowujemy.
6. Barszcz podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/09/barszcz-czerwony-z-ziemniakami.html