Wykonanie
To moja ulubiona wersja obiadowa barszczu.
Składniki:3 średnie
buraki3 skrzydełka drobiowe
ziele angielskieliść laurowy1
marchewka1
pietruszka1
cebula2-3 ząbki
czosnkuocet do smaku1/2 łyżeczki
kminku2-3 łyżki
śmietany 18%siekany świeży
kopereksól,
pieprzSposób wykonania:1. Skrzydełka zalewamy 2 litrami
wody, gotujemy, odszumowujemy. Dodajemy pokrojone warzywa:
marchewkę,
cebulę i
pietruszkę oraz
liść laurowy i
ziele angielskie. Gotujemy.2. W międzyczasie
buraki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowe i zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by
woda pokryła
buraki.3. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy
wywar z
buraków, dodatkowo dodaję jeszcze 2-4 łyżki tartych
buraków. Dodajemy
soli i
octu do smaku oraz
kminek. Chwilę gotujemy.4. Do miseczki dodajemy
śmietanę i dolewamy chochlę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do barszczu.5. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem, dodajemy pokrojone w plasterki ząbki
czosnku i siekany
koperek. Zagotowujemy.6. Barszcz podajemy z gotowanymi
ziemniakami.Smacznego!!!