ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony wigilijny

Barszcz czerwony wigilijny

nazwa

Wykonanie

Chyba nie ma osoby która nie gotowała by barszczu na święta :) oto moja wersja postnego barszczu z użyciem domowego zakwasu z buraków, bez użycia suszonych grzybów.
Składniki :
4 buraki czerwone
4 marchewki
duża pietruszka
duża cebula
10 cm kawałek pora
1/2 korzenia selera
1/2 l zakwasu z baraków
sól
pieprz świeżo mielony
sok z cytryny
2 łyżki octu
cukier
2 listki laurowe
1 ząbek czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
Opis wykonania:
Włoszczyznę obieramy i myjemy, kroimy w plastry(oprócz buraków). Warzywa zalewamy wodą około 4 L i gotujemy wywar warzywny około 45 minut. Odcedzamy do wywaru dodajemy starte buraki i 2 łyżki octu, listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy około 15 minut, odcedzamy
( buraczki możemy użyć do sałatki ze śledzi). Wlewamy zakwas lekko podgrzewamy by barszcz nie stracił koloru doprawiamy solą i pieprzem oraz gdyby był za kwaśny dodajemy odrobinę cukru lub za słodki - soku z cytryny i rozgnieciony czosnek. Ważne by nie dopuścić do zagotowania już takiego barszczu, gdyż traci on kolor i swój pyszny smak. Można dodać odrobinę majeranku na samym końcu.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/12/barszcz-czerwony-wigilijny.html