Chyba nie ma osoby która nie gotowała by barszczu na święta :) oto moja wersja postnego barszczu z użyciem domowego zakwasu z buraków, bez użycia suszonych grzybów.Składniki :4 buraki czerwone4 marchewkiduża pietruszkaduża cebula10 cm kawałek pora1/2 korzenia selera1/2 l zakwasu z barakówsólpieprz świeżo mielonysok z cytryny2 łyżki octucukier2 listki laurowe1 ząbek czosnku3 ziarenka ziela angielskiegoOpis wykonania:Włoszczyznę obieramy i myjemy, kroimy w plastry(oprócz buraków). Warzywa zalewamy wodą około 4 L i gotujemy wywar warzywny około 45 minut. Odcedzamy do wywaru dodajemy starte buraki i 2 łyżki octu, listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy około 15 minut, odcedzamy( buraczki możemy użyć do sałatki ze śledzi). Wlewamy zakwas lekko podgrzewamy by barszcz nie stracił koloru doprawiamy solą i pieprzem oraz gdyby był za kwaśny dodajemy odrobinę cukru lub za słodki - soku z cytryny i rozgnieciony czosnek. Ważne by nie dopuścić do zagotowania już takiego barszczu, gdyż traci on kolor i swój pyszny smak. Można dodać odrobinę majeranku na samym końcu.Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy