Wykonanie
Czas przygotowania:Barszcz czerwony na zakwasie to podstawowa potrawa wigilijna w większości domów, czasami też obok zupy grzybowej. Podawany z uszkami, czy krokietami sprawdza się nie tylko w święta Bożego Narodzenia, ale i w ciągu roku na obiad, czy ot tak, do wypicia prosto z kubka :) Przepis nie jest trudny, bo jedyne co musimy zrobić to ugotować
bulion warzywny i połączyć go z zakwasem, na który przepis znajdziecie tutaj . Prawda, że łatwe? Ja też przez długie lata, już poza kuchnią Mamy, na samą myśl "barszcz na zakwasie" ( już nie mówiąc o samym zrobieniu zakwasu ), niemalże wybiegałam z kuchni i najchętniej pobiegłabym wtedy po instant do biedronki :D, ale odkąd przygotowałam własny, domowy zakwas ( a okazało się, że jego zrobienie jest na poziomie przygotowania kanapki z
serem ), nie wyobrażam sobie, że mogłabym podać swojej rodzinie tę zupę ugotowaną w inny sposób.Składniki na barszcz:1kg
buraków1 litr zakwasu3
marchewki2
pietruszki2
cebulepół
selerapół
pora3 ząbki
czosnkukilka
liści laurowych i
ziela angielskiegoopcjonalnie: pół szklanki
wywaru grzybowego*łyżeczka
cukru, łyżka
majerankusól,
pieprz,
ocetPrzygotowanie barszczu:Wszystkie warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki,
buraki w plastry. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy
przyprawy i zalewamy całość
wodą ( 3 litry ). Gotujemy na małym ogniu, przez 2 godziny, aż uzyskamy esencjonalny
bulion warzywny.
Bulion przecedzamy na sicie ( warzywa z niego nie będą nam już potrzebne ), dolewamy do niego zakwas buraczany i
grzybowy, doprawiamy
majerankiem,
solą,
pieprzem,
cukrem i
octem do smaku.Teraz już tylko odgrzewamy barszcz za każdym razem kiedy chcemy go podać, nie gotujemy intensywnie.----------- *
Wywar grzybowy otrzymamy mocząc przez noc sporą garść
suszonych grzybów w niecałej szklance
wody. Na drugi dzień można podgotować chwilę
grzyby w tej wodzie, w której się moczyły, odcedzić i mamy gotowy
wywar do barszczu.