Wykonanie
Myślę, że tej zupy nie trzeba specjalnie przedstawiać. Zupa jest dość syta, można ją potraktować jako danie jednogarnkowe.
Składniki:3 skrzydełka drobiowe3 średnie
buraki1 puszka
białej fasolimarchewkapietruszkacebula4-5
ziemniaków1 łyżka
koncentratu pomidorowego2 ząbki
czosnkuliść laurowyziele angielskiesól,
pieprz2 łyżki
śmietany 18% (opcjonalnie)
natka pietruszki lub siekany
kopereksuszony
majeranekSposób przygotowania:1. Skrzydełka zalać
wodą, ugotować, odszumować.2. Dodać obrane i pokrojone w kostkę
buraki,
ziele angielskie i
liść laurowy, gotować, aż będą przynajmniej w połowie miękkie, następnie dorzucić
marchew,
pietruszkę,
ziemniaki, posiekaną
cebulę, posolić i gotować całość do miękkości. Z zupy wyciągamy odgotowane skrzydełka.3. Pod koniec gotowania dodać odsączoną z zalewy
fasolę, zmiażdżony lub pokrojony w plasterki
czosnek, dodać
koncentrat pomidorowy, zabielić zupę
śmietaną (można pominąć
śmietanę) i doprawić do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną
natkę pietruszki,
koperek i
majeranek.
Smacznego :)