Wykonanie
Po wycieczce do Lwowa i skonsumowaniu wielu barszczy odkryłam, że "polski" barszcz ukraiński różni się tylko jedną rzeczą od "ukraińskiego" barszczu ukraińskiego. Do ukraińskiej wersji nie dodaje się
kapusty.Składniki:500 g kości wieprzowych2
marchewki2
pietruszki5-6 średnich
burakówpuszka
białej fasolkipół
selera1
cebula2 ząbki
czosnku5
ziemniaków5 ziaren
ziela angielskiego3
liście laurowe100
koncentratu pomidorowegosok z połowy
cytrynynatka pietruszki150 ml
śmietany 18%sól,
pieprzDo zimnej
wody włożyłam kości. Kiedy
woda się zagotowała, dodałam
marchewkę pokrojoną w plasterki, w całości
pietruszkę i
selera,
buraki pokrojone w cienkie paseczki, posiekane
natkę pietruszki,
cebulę i
czosnek, ziele,
listek laurowy. Gotowałam godzinę. Po tym czasie dodałam
ziemniaki pokrojone w kostkę i osoliłam. Kiedy
ziemniaki były miękkie dodałam koncentrat,
sok z cytryny i
fasolkę. Zabieliłam
śmietaną i opieprzyłam. Na koniec wyjęłam kości z zupy, oddzieliłam
mięso, które dodałam z powrotem do zupy. Gotowe.