ßßß Cookit - przepis na Botwinka

Botwinka

nazwa

Wykonanie

Botwinka to świetna wiosenna zupa. Do zrobienia jej używa się świerzych, młodych warzyw. Zupa jest smaczna i kolorowa.
Składniki:
skrzydło indyka na wywar
1 marchewka
1 pietruszka
3 - 4 ziemniaki
pęczek botwinki
burak (jeśli przy botwince są bardzo małe buraki)
1 liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
śmietana 18%
koperek do podania zupy
Wykonanie:
Skrzydło indyka umyć i zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut.
Marchew, pietruszkę, ziemniaki i buraka obrać, umyć i pokroić w kostkę. Liście i łodygi botwinki umyć i posiekać.
Do wywaru z indyka dodać pokrojone w kostkę warzywa i gotować aż zmiękną. Następnie dodać liście i łodygi botwinki i gotować do miękkości przez około 15 minut.
Do zupy dodać śmietanę, zagotować i doprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać posypaną posiekanym koperkiem.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/07/botwinka.html