Wykonanie
Barszcz czerwony przygotowuję na różne sposoby, dziś proponuję chyba najlepszy z nich. Barszczyk z marynowanych
buraczków.
Buraczki zamarynowałam niedawno,dzisiejszy barszczyk jest z
buraczków przetworzonych w poprzednim sezonie. Polecam :)Składniki-
żeberka surowe wieprzowe ok. 30-40 dkg- kawałek
wędzonego boczku ( lub innej wędzonki )-
marchewka,
pietruszka, kawałek
selera-
cebula,
czosnek-
ziele angielskie,
listek laurowy- domowa
wegeta,
sól,
pieprz,
kminek mielony,
majeranek* przepis na
buraczki marynowane tu : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/11/buraczki-marynowane-w-caosci-cae-mae.htmlWykonanieWypłukane
żeberka wraz z
wędzonym boczkiem wkładam do garnka zalewam
wodą, dodaję pół łyżki
soli,
ziele angielskie i
listek laurowy i gotuję na wolnym ogniu. Kiedy
żeberka są w pół miękkie dodaję obrane i dowolnie pokrojone warzywa wraz z
cebulą i
czosnkiem. Gdy warzywa i
mięso jest już miękkie, do
wywaru dodaję wyjęte ze słoiczka i pokrojone na ćwiartki
buraczki marynowane,całość przyprawiam domową
wegetą, roztartym
majerankiem i mielonym
kminkiem. Gotuję około 3 minuty i na koniec wlewam zalewę z
buraczków. Mieszam i wyłączam gaz. Zupka jest gotowa.Podaję z
ziemniakami,
jajkiem,lub uszkami.Smacznego :)