ßßß Cookit - przepis na Grochówka na wędzonce

Grochówka na wędzonce

nazwa

Wykonanie

Składniki:
kości wędzone
2 szklanki grochu łuskanego
2 kiełbasy wędzone
kawałek boczku wędzonego
2 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
kilka ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
vegeta
2 liście laurowe
kilka ziarenek angielskiego ziela
sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy kości i gotujemy około 20 minut.
Zbieramy ewentualne szumowiny, który powstały.
Wrzucamy groch, liście laurowe, ziele angielskie gotujemy około godziny ( do miękkości grochu ), po tym czasie dodajemy warzywa razem z ziemniakami. Przyprawiamy solą, pieprzem i vegetą.
Kiełbasę i boczek pokrojone w kostkę podsmażamy na patelni, na odrobinie oliwy z oliwek, dodajemy do nich cebulę pokrojoną w kostkę i na sam koniec, na dosłownie kilka sekund przed zdjęciem patelni z ognia, wrzucamy ząbek czosnku.
Całą zawartość patelni przekładamy do naszej zupy.
Kiedy uzyskamy oczekiwaną przez nas miękkość ziemniaków i reszty warzyw, wyłączamy zupę. Przyprawiamy majerankiem.
Jeżeli chcemy uzyskać fajną, gęstą grochówkę, wyciągamy trochę grochu z zupy i miksujemy blenderem. Zmiksowany groch mieszamy z odrobiną zupy żeby łatwiej było nam przelać go z powrotem do garnka.
Im bardziej chcemy mieć gęstą zupę, tym więcej miksujemy grochu.
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/grochowka