ßßß
Składniki:kości wędzone2 szklanki grochu łuskanego2 kiełbasy wędzonekawałek boczku wędzonego2 marchewkikawałek selera1 pietruszkakilka ziemniaków1 cebula1 ząbek czosnkuvegeta2 liście laurowekilka ziarenek angielskiego zielasól, pieprz, majeranekPrzygotowanie:Do garnka wkładamy kości i gotujemy około 20 minut.Zbieramy ewentualne szumowiny, który powstały.Wrzucamy groch, liście laurowe, ziele angielskie gotujemy około godziny ( do miękkości grochu ), po tym czasie dodajemy warzywa razem z ziemniakami. Przyprawiamy solą, pieprzem i vegetą.Kiełbasę i boczek pokrojone w kostkę podsmażamy na patelni, na odrobinie oliwy z oliwek, dodajemy do nich cebulę pokrojoną w kostkę i na sam koniec, na dosłownie kilka sekund przed zdjęciem patelni z ognia, wrzucamy ząbek czosnku.Całą zawartość patelni przekładamy do naszej zupy.Kiedy uzyskamy oczekiwaną przez nas miękkość ziemniaków i reszty warzyw, wyłączamy zupę. Przyprawiamy majerankiem.Jeżeli chcemy uzyskać fajną, gęstą grochówkę, wyciągamy trochę grochu z zupy i miksujemy blenderem. Zmiksowany groch mieszamy z odrobiną zupy żeby łatwiej było nam przelać go z powrotem do garnka.Im bardziej chcemy mieć gęstą zupę, tym więcej miksujemy grochu.
Kategorie: