Wykonanie
Składniki:kości wędzone2 szklanki
grochu łuskanego2
kiełbasy wędzonekawałek
boczku wędzonego2
marchewkikawałek
selera1
pietruszkakilka
ziemniaków1
cebula1 ząbek
czosnkuvegeta2
liście laurowekilka ziarenek
angielskiego zielasól,
pieprz,
majeranekPrzygotowanie:Do garnka wkładamy kości i gotujemy około 20 minut.Zbieramy ewentualne szumowiny, który powstały.Wrzucamy
groch,
liście laurowe,
ziele angielskie gotujemy około godziny ( do miękkości
grochu ), po tym czasie dodajemy warzywa razem z
ziemniakami. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i
vegetą.
Kiełbasę i
boczek pokrojone w kostkę podsmażamy na patelni, na odrobinie
oliwy z oliwek, dodajemy do nich
cebulę pokrojoną w kostkę i na sam koniec, na dosłownie kilka sekund przed zdjęciem patelni z ognia, wrzucamy ząbek
czosnku.Całą zawartość patelni przekładamy do naszej zupy.Kiedy uzyskamy oczekiwaną przez nas miękkość
ziemniaków i reszty warzyw, wyłączamy zupę. Przyprawiamy
majerankiem.Jeżeli chcemy uzyskać fajną, gęstą grochówkę, wyciągamy trochę
grochu z zupy i miksujemy blenderem. Zmiksowany
groch mieszamy z odrobiną zupy żeby łatwiej było nam przelać go z powrotem do garnka.Im bardziej chcemy
mieć gęstą zupę, tym więcej miksujemy
grochu.
Kategorie: