Wykonanie
Oto typowa wiosenna zupa, jedna z naszych ulubionych . Tym razem z
botwinki zrobiłam barszczyk :) A jeśli ktoś preferuje zupę z warzywami i bo twinką to zapraszam tutaj .
Składniki:1 pęczek
botwinki z
buracz kami1
cebula1
marchewka1
pietruszkasól,
pieprzsiekany
koperekwywar warzywny lub drobiowy (ok 2,5 litra)2 łyżki
śmietany do zupkilka ziarenek
ziela angielskiego1
liść laurowyodrobina
octu lub
soku z cytrynySposób przygotowania:1. Do
wywaru dodajemy opłukane i pokrojone warzywa:
marchewkę,
pietruszkę i
cebulę, a także ziele
angi elskie,
liść laurowy. Gotujemy do miękkości.2.
Botwinkę i
buraki myjemy dokładnie, liście tniemy na średniej szerokości paseczki, a obrane
buraczki ścieramy na tarce jarzynowej.3. Kiedy wa rzywa będą miękkie dorzucamy tarte
buraki i pokrojoną botwinę. Chwilkę gotujemy. (Jeśli
buraczki były bardzo malutkie i barszcz jest mało czerwony, to można dodać odrobinkę koncentratu buraczanego).4. W osob nym naczyniu mieszamy
śmietanę i 1 chochlę gotującego się bar szczu, a następnie przelewa my do garnka z zupą. Doprawiamy
octem,
solą i p
ieprzem, a na koniec dodajemy posiekany
koperek - ilość wedle uznania.5. Barszcz podajemy z ugotowa nymi ziemn
iakami - najlepiej młodymi, ewentualnie z
jajkiem na twardo.Smacznego!!!