ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony z botwinką

Barszcz czerwony z botwinką

nazwa

Wykonanie

Oto typowa wiosenna zupa, jedna z naszych ulubionych . Tym razem z botwinki zrobiłam barszczyk :) A jeśli ktoś preferuje zupę z warzywami i bo twinką to zapraszam tutaj .
Składniki:
1 pęczek botwinki z buracz kami
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
sól, pieprz
siekany koperek
wywar warzywny lub drobiowy (ok 2,5 litra)
2 łyżki śmietany do zup
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 liść laurowy
odrobina octu lub soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Do wywaru dodajemy opłukane i pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę i cebulę, a także ziele angi elskie, liść laurowy. Gotujemy do miękkości.
2. Botwinkę i buraki myjemy dokładnie, liście tniemy na średniej szerokości paseczki, a obrane buraczki ścieramy na tarce jarzynowej.
3. Kiedy wa rzywa będą miękkie dorzucamy tarte buraki i pokrojoną botwinę. Chwilkę gotujemy. (Jeśli buraczki były bardzo malutkie i barszcz jest mało czerwony, to można dodać odrobinkę koncentratu buraczanego).
4. W osob nym naczyniu mieszamy śmietanę i 1 chochlę gotującego się bar szczu, a następnie przelewa my do garnka z zupą. Doprawiamy octem, solą i p ieprzem, a na koniec dodajemy posiekany koperek - ilość wedle uznania.
5. Barszcz podajemy z ugotowa nymi ziemn iakami - najlepiej młodymi, ewentualnie z jajkiem na twardo.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/05/barszcz-czerwony-z-botwinka.html