ßßß

Składniki:1 pęczek botwinki z buracz kami1 cebula1 marchewka1 pietruszkasól, pieprzsiekany koperekwywar warzywny lub drobiowy (ok 2,5 litra)2 łyżki śmietany do zupkilka ziarenek ziela angielskiego1 liść laurowyodrobina octu lub soku z cytrynySposób przygotowania:1. Do wywaru dodajemy opłukane i pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę i cebulę, a także ziele angi elskie, liść laurowy. Gotujemy do miękkości.2. Botwinkę i buraki myjemy dokładnie, liście tniemy na średniej szerokości paseczki, a obrane buraczki ścieramy na tarce jarzynowej.3. Kiedy wa rzywa będą miękkie dorzucamy tarte buraki i pokrojoną botwinę. Chwilkę gotujemy. (Jeśli buraczki były bardzo malutkie i barszcz jest mało czerwony, to można dodać odrobinkę koncentratu buraczanego).4. W osob nym naczyniu mieszamy śmietanę i 1 chochlę gotującego się bar szczu, a następnie przelewa my do garnka z zupą. Doprawiamy octem, solą i p ieprzem, a na koniec dodajemy posiekany koperek - ilość wedle uznania.5. Barszcz podajemy z ugotowa nymi ziemn iakami - najlepiej młodymi, ewentualnie z jajkiem na twardo.Smacznego!!!