ßßß Cookit - przepis na Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

nazwa

Wykonanie

Kolejna potrawa do zakładki "kuchnia z kresów", to jedna z nielicznych zup, które uwielbiam. Smakuje wybornie, jest sycąca, lekko słodkawa, z nutką grzybową i smakiem pysznej śmietany. Kto jeszcze nie próbował powinien natychmiast naprawić ten błąd, choć myślę, że niewiele jest takich osób. Zatem zapraszam do mojej kuchni....
Składniki na garnek
3 litrowy :
1 duży korpus z kurczaka
podłużne buraki słoik 0,7 l wraz z zalewą... ( przepis na blogu )
40 dkg fasoli jasiek
2 średnie ziemniaki
1/4 średniego selera
1 duża marchewka
1 średnia cebula
1/4 małej główki białej kapusty ( około 25 dkg)
kila suszonych prawdziwków
150 g słodkiej dobrej śmietany ( u mnie Łowicz )
1 czubata łyżka pokrojonego koperku
1 łyżka suszonego majeranku
2-3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE :
Korpus z kurczaka umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dorzucić fasolę, suszone prawdziwki oraz pokrojone w drobną kosteczkę marchewkę, seler i cebulę, odrobinę vegety i pieprzu.Gotować aż fasola będzie prawie miękka. Dodać pokrojone również w drobną kostkę ziemniaki oraz starte na tarce o grubych oczkach buraczki. Gotować do miękkości.
Na końcu dolać sok z buraczków, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojony koperek. Doprawić cukrem ewentualnie solą i pieprzem. Wlać śmietanę. wymieszać i podawać.
Smacznego !
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2015/02/barszcz-ukrainski.html