Wykonanie
Barszcz ukraiński to wspaniała, zupa o głębokim aromacie.Z
włoszczyzną,
burakami,
fasolą i
kapustą tworzą wspaniałą kompozycję – smaku dopełnia
mięso na którym był gotowany barszczyk.Składniki:mała kość z
mięsem,6 czerwonych
buraków,1
marchewka,1
pietruszka,kawałek
pora (zielona część),1/4
selera,2 ząbki
czosnku3 - 4
ziemniakikawałek
białej kapusty,1 szklanka ugotowanej
fasoli,3
liście laurowe,3 ziarna
ziela angielskiego,
sok z cytryny,
cukier,
sól,
pieprz do smaku,
Buraki obierz, pokrój w słupki i ugotuj do miękkości w małej ilości
wody.
Marchewkę,
pietruszkę,
seler obierz, pokrój w małą kostkę (albo zetrzyj na tarce).
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Kapustę drobno poszatkuj.Do garnka wlać 3 litry
wody, wrzuć kość,
czosnek,
liście laurowe, ziarna
ziela angielskiego gotuj 15 minut. Następnie dodaj
por,
marchew,
pietruszkę,
kapustę,
ziemniaki i gotuj 20-30 minut (warzywa powinny być miękkie). Dodaj
fasolę, ugotowane
buraki, zagotuj.Spróbuj i dopraw
sokiem z cytryny,
cukrem solą i
pieprzem. Na koniec możesz dodać posiekany
koperek i podsmażoną
cebulkę.