Wykonanie
Aby barszcz był dobry ( i zdrowy) , należy go ugotować na naturalnym
kwasie burakowym. A zrobic go nietrudno – wystarczy obrać i pokroić
buraczki, zalać w słoiku letnią przgotowaną
wodą, dodać kawałek
razowego chleba i ząbek
czosnku i postawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni. Jest dobry, gdy ma kwaśno-
winny smak. Wyjąć
chleb, przecedzić,
buraczki można zostawić ( najlepiej zalane kwasem, przydadzą się do barszczu i sałatek), przechowywać w lodówce.Taki kwas
burakowy to prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów. Dodany do barszczu po ugotowaniu, nadaje mu piękny kolor.Spotkałam różne wersje przepisu na barszcz ukraiński. Podaję tę, którą ja wykorzystuję:Kilka
buraczków ( z zalewy i jeden świeży)2
marchewki1
pietruszkakawałek
selerakawałek
porakilka
ziemniaków3/4 szklanki
fasolikilka łyżek kwasu
burakowegosól,
ziele angielskie,
pieprz w ziarnach,
majeranek,
liść laurowyPoprzedniego dnia wieczorem namaczamy
fasolę, zalewając ją
wodą sporo ponad powierzchnię. Gotując barszcz, odcedzamy
fasolę , dolewamy świeżej
wody i gotujemy – w kuchence na 700 W przez około pół godziny, albo w garnku, conajmniej godzinę. Ja gotuję
fasolę osobno, bo z nią różnie bywa i trudno mi uchwycić odpowiedni moment włożenia reszty warzyw tak, by
fasola była ugotowana a nie rozgotowana.Do garnka z osoloną
wodą wsypujemy
przyprawy, dodajemy pokrojoną w kostkę
marchewkę, starte na grubej tarce
seler i
pietruszkę,
por, pokrojone na małe kawałki
buraczki. Dodajemy też ze dwie łyżki kwasu
burakowego. Gdy warzywa są prawie miękkie, wsypujemy pokrojone w kostkę
ziemniaki. Gdy i te się ugotują, wlewamy
fasolę z
wodą, w której się gotowała. Sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić. Po zestawieniu z ognia dodajemy 2-3 łyżki kwasu
burakowego, mieszamy i – gotowe.Taki barszcz można ugotować i na
wędzonym boczku, i zabielić
śmietaną. Ale i bez tego jest dobry i – zdrowszy.Smacznego!