Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na zupę, o której można powiedzieć, że jest pyszna. Barszcz czerwony z
fasolką jest zupą smaczną, rozgrzewającą i kolorystycznie piękną. Aby uzyskać głęboką czerwień, która nie będzie się zmieniała z upływem czasu, do zupy nie dodajemy
pieprzu mielonego, a jedynie w ziarnach.
Składniki:150 g
fasoli1 kg
buraczkówporcja rosołowa3 skrzydełka20 ziaren
pieprzu10 ziaren
ziela angielskiego3
liście laurowe2 płaskie łyżeczki
Vegety domowej roboty (mieszanka
suszonych warzyw i
ziół)
sól do smaku1
marchewka1
pietruszkapół
selerapół
porapół kilo
ziemniaków3 czubate łyżki
majeranku3 ząbki
czosnkuWykonanie:
Fasolkę namaczamy w wodzie dzień wcześniej i odstawiamy na całą noc.
Buraczki, bez obierania, wkładamy do garnka z
wodą i gotujemy do miękkości (około godziny), odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.Po ostygnięciu,
buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Fasolkę gotujemy do miękkości (około 30 minut): do niewielkiego garnka nalewamy około 0,75 litra
wody, solimy i wkładamy namoczoną dzień wcześniej
fasolę. Po zmięknięciu
fasolkę ściągamy z ognia i odstawiamy bez odcedzania.Porcję rosołową i skrzydełka oczyszczamy i myjemy pod zimną
wodą.Do garnka, w którym będziemy przygotowywać zupę, nalewamy 1,5 litra zimnej
wody, wkładamy porcję rosołową i skrzydełka, całość doprowadzamy do zagotowania, po czym gotujemy na małym ogniu. Na bieżąco ściągamy szumowinę.Po zagotowaniu zbieramy szumowinę i dodajemy
pieprz,
ziele angielskie,
liście laurowe,
Vegetę,
sól.Po 30 minutach od zagotowania się
wywaru, dodajemy
włoszczyznę:
por,
seler,
marchewkę,
pietruszkę.Po kolejnych 30 minutach wyciągamy
włoszczyznę.
Marchewkę i
pietruszkę kroimy na mniejsze kawałeczki i ponownie wrzucamy do zupy.Do zupy dodajemy odcedzoną
fasolę oraz obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki i całość gotujemy do zmięknięcia
ziemniaków. Chwilę przed całkowitym zmięknięciem
ziemniaków dodajemy starte
buraczki.Na koniec wrzucamy
majeranek i
czosnek pokrojony w drobną kostkę. Zupę wyłączamy.Smacznego :)Przepis dołączam do akcji kulinarnych: