Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na zupę
fasolową. Idealna na okres jesienno - zimowy.
Składniki:200 g
fasoliporcja rosołowa3
liście laurowe15 ziaren
ziela angielskiego2 płaskie łyżeczki domowej
Vegety (suszone
zioła i warzywa, bez
soli)2
marchewkipietruszkamały
selermały
por150 g
boczku surowego, wędzonego1
cebula0,5 kg obranych
ziemniaków2 ząbki
czosnku1,5 czubatej łyżki
majerankupieprz mielony - około 1/2 płaskiej łyżeczki
sól do smakuWykonanie:
Fasolę namaczamy w wodzie dzień wcześniej.Wymieniamy
wodę w
fasoli, dodajemy pół łyżeczki
soli i gotujemy do miękkości.Porcję rosołową oczyszczamy i myjemy. Do garnka wlewamy 1,5 litra zimnej
wody, wkładamy porcję rosołową i włączamy. Na bieżąco zbieramy szumowinę. Gdy
woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.Wrzucamy
liście laurowe,
ziele angielskie,
Vegetę i gotujemy kolejne 40 minut.Wrzucamy
marchewkę,
pietruszkę,
pora,
seler,
sól i gotujemy kolejne 35 minut.W tym momencie możemy przygotować
boczek z
cebulką.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy jest gotowy, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę
cebulę, lekko solimy i całość podsmażamy do zeszklenia
cebuli.Wyciągamy
mięso i
włoszczyznę.
Mięso oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.
Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.Dodajemy ugotowaną
fasolę.Dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki i zupę nadal gotujemy do ich zmięknięcia.Dodajemy
pieprz mielony.Gdy
ziemniaki są miękkie, dodajemy
boczek z
cebulą,
czosnek pokrojony w drobną kostkę i
majeranek. Zupę wyłączamy.Smacznego :)