ßßß Cookit - przepis na Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na zupę fasolową. Idealna na okres jesienno - zimowy.
Składniki:
200 g fasoli
porcja rosołowa
3 liście laurowe
15 ziaren ziela angielskiego
2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone zioła i warzywa, bez soli)
2 marchewki
pietruszka
mały seler
mały por
150 g boczku surowego, wędzonego
1 cebula
0,5 kg obranych ziemniaków
2 ząbki czosnku
1,5 czubatej łyżki majeranku
pieprz mielony - około 1/2 płaskiej łyżeczki
sól do smaku
Wykonanie:
Fasolę namaczamy w wodzie dzień wcześniej.
Wymieniamy wodę w fasoli, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości.
Porcję rosołową oczyszczamy i myjemy. Do garnka wlewamy 1,5 litra zimnej wody, wkładamy porcję rosołową i włączamy. Na bieżąco zbieramy szumowinę. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.
Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, Vegetę i gotujemy kolejne 40 minut.
Wrzucamy marchewkę, pietruszkę, pora, seler, sól i gotujemy kolejne 35 minut.
W tym momencie możemy przygotować boczek z cebulką. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy jest gotowy, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, lekko solimy i całość podsmażamy do zeszklenia cebuli.
Wyciągamy mięso i włoszczyznę.
Mięso oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.
Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.
Dodajemy ugotowaną fasolę.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zupę nadal gotujemy do ich zmięknięcia.
Dodajemy pieprz mielony.
Gdy ziemniaki są miękkie, dodajemy boczek z cebulą, czosnek pokrojony w drobną kostkę i majeranek. Zupę wyłączamy.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/02/zupa-fasolowa.html