Wykonanie


Hamburger to jedno z najpopularniejszych dań typu fast food będące niemal jego symbolem. Nie ma baru szybkiej obsługi w którego menu nie znaleźlibyśmy tej "potrawy". Mimo ogólnej jego dostępności w budkach i restauracjach fast food ten "domowy hamburger" z pewnością jest najzdrowszą formą w jakiej możemy go zjeść i uważam, że jest zdecydowanie najsmaczniejszy oraz najlepszy.

Jeżeli zależy nam na czasie możemy użyć gotowych bułeczek, jednak jeżeli nie przeszkadzają nam dodatkowe minuty spędzone w kuchni - warto upiec domowe bułeczki do hamburgerów z poniższego przepisu.

Bułeczki:30 g
drożdży2 łyżki
cukru235 ml ciepłego (nie gorącego)
mleka120 ml
wody55 g
masła620 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
soli
jajko odrobina
mleka (do posmarowania bułeczek)
sezam do posypaniaBurgery:500 g
wołowinycebula3 ząbki
czosnkułyżka
musztardyłyżeczka
sosu Worcester (ewentualnie
Maggi)łyżeczka zimnej
wodyjajkosól,
pieprzprzyprawy:
słodka papryka,
kolendra,
majeranek,
tymianek,
gorczyca,
rozmarynolej (do smażenia)Dodatkowo:ok. 2-3
pomidoryduży
ogórek1-2
cebulesałata (np.
masłowa, lodowa)
ketchupmajonez
Domowe Hamburgery - Sposób przygotowania:Bułeczki:Składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek
cukru i ok. 3 łyżek
mąki. Odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do
ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać
mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy
mlekiem i posypujemy
sezamem.Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.Burgery:
Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z
czosnkiem.Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę
mięsną do dokładnego połączenia składników.Z masy
mięsnej formujemy ok. 8 kul, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości
oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia
mięso dość znacznie się "skurczy").
Cebulę,
pomidory i
ogórka kroimy w plasterki.
Sałatę również porcjujemy na mniejsze części.

Bułeczkę przekrawamy na pół. Dół smarujemy niewielką ilością
ketchupu, wykładamy usmażone
mięso, warzywa i przykrywamy górną częścią bułeczki posmarowanej
majonezem. Całość możemy przebić patyczkiem do szaszłyków, aby hamburger był bardziej stabilny i nie wypadały z niego dodatki.Tak samo postępujemy z resztą bułeczek tworząc apetyczne domowe hamburgery.












