Wykonanie



Mini Hamburgery - czyz nie są urocze? Hamburgerki to nie tylko propozycja dla osób na diecie ;) Sprawdzą się na przyjęciach, kinderbalach, piknikach, spotkaniach z przyjaciółmi, będą idealnym dodatkiem na naszych stołach i z pewnością nikt nie przejdzie obok nich obojętnie.Mini Hamburgery - Składniki (ok. 20 mini hamburgerków)Burgery:300 g
wołowinymała
cebula2 ząbki
czosnkułyżeczka
musztardyłyżeczka
olejujajkoprzyprawy:
słodka papryka,
kolendra,
majeranek,
tymianek,
rozmarynsól,
pieprz(można również użyć gotowej
mieszanki przypraw do
mięsa mielonego)

Bułeczki: (z przepisu na bułeczki do hamburgerów)170 ml ciepłej
wody100 g
mleka w proszku2 szklanki
mąki pszennej8 g świeżych
drożdży2 łyżki
masła (w temperaturze pokojowej)1,5 łyżki
cukruniepełna łyżeczka
soli1 całe
jajkołyżka
mlekasezam do posypaniaok. 2
pomidory2 małe
cebuleogóreksałataketchup, dowolne sosy (np. meksykański,
czosnkowy)

Mini Hamburgery - Sposób przygotowania:Bułeczki:
Mleko w proszku mieszamy z
wodą,
masłem i
cukrem. Dodajemy
drożdże, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.Po tym czasie dodajemy szklankę
mąki,
jajko,
sól i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą część
mąki i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy przez minimum 5 minut. (najlepiej tę czynność wykonać np. w food processor'ze)Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki o średnicy ok. 3 cm, które następnie lekko spłaszczamy. Przekładamy na papier do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.Bułeczki smarujemy
mlekiem i posypujemy
sezamem.Pieczemy przez ok. 10 minut w 175 stopniach do zrumienienia.

Burgery:
Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z
czosnkiem.Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę
mięsną do dokładnego połączenia składników.Formujemy kuleczki o średnicy ok. 5-6 cm (w trakcie smażenia dość znacznie się "skurczą"), spłaszczamy i smażymy na niewielkiej ilości
oleju z obu stron na złoty kolor.
Cebulę,
pomidory i
ogórka kroimy w plasterki. W razie konieczności tniemy na mniejsze kawałki.
Sałatę również porcjujemy na mniejsze części.Bułeczkę przekrawamy na pół. Dół smarujemy niewielką ilością
ketchupu (lub innego sosu), wykładamy warzywa, usmażone
mięso i przykrywamy górną częścią bułeczki posmarowanej np.
sosem czosnkowym. Całość przebijamy patyczkiem do szaszłyków.Tak samo postępujemy z resztą bułeczek tworząc mini hamburgery.





