ßßß
Burgery:700g mięsa mielonego2 czerstwe bułki kajzerki1 jajko1 cebulasól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowanyolej do smażenia, u mnie Polski Olej rzepakowyBułki:680g mąki pszennej, u mnie Mąka Szyma nowska tortowa, ty p 450200 ml wody200 ml mlekałyżeczka cukru7g suchych drożdży2 łyżki masłaszczypta soli1 jajkosezamDodatki:sałatapomidorogórki konserwowemajonezkeczupmusztardaser żółty i wszystko inne, co lubimy:)1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Wyrabiamy, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1h. Po wyrośnięciu Ciasto dzielimy na 4 części, formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy. Ułożone na blaszce bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut.2. Kajzerki zalewamy wodą, moczymy aż namiękną. Wyciskamy wodę. Cebulę siekamy. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą do uzyskania zwartej masy. Formujemy 4 duże kotlety o średnicy takiej jak średnica bułek. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju przez około 10-15 minut do zarumienienia.3. Bułki przekrawamy na pół, smarujemy majonezem, keczupem i musztardą. W dowolnej kolejności układamy dodatki. Podajemy ciepłe.
