Wykonanie
Uwierzcie mi, że nie ma niczego pyszniejszego niż burger zrobiony samodzielnie w domu. :-) Ale koniecznie zrobiony od A do Z, łącznie z samodzielnym upieczeniem
bułek. Z podanego przepisu wyszły mi 4 ogromne burgery, takie jak te serwowane w burgerowaniach. Dodatek
kajzerek do
mięsa mielonego czyni burgery miękkimi.

Burgery:700g
mięsa mielonego2 czerstwe
bułki kajzerki1
jajko1
cebulasól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra,
czosnek granulowany
olej do smażenia, u mnie Polski
Olej rzepakowyBułki:680g
mąki pszennej, u mnie
Mąka Szyma nowska tortowa, ty p 450200 ml
wody200 ml
mlekałyżeczka
cukru7g suchych
drożdży2 łyżki
masłaszczypta
soli1
jajkosezamDodatki:
sałatapomidorogórki konserwowemajonezkeczupmusztardaser żółty i wszystko inne, co lubimy:)1.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Wyrabiamy, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1h. Po wyrośnięciu Ciasto dzielimy na 4 części, formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy. Ułożone na blaszce
bułki smarujemy roztrzepanym
jajkiem, a następnie posypujemy
sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut.2.
Kajzerki zalewamy
wodą, moczymy aż namiękną. Wyciskamy
wodę.
Cebulę siekamy. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą do uzyskania zwartej masy. Formujemy 4 duże kotlety o średnicy takiej jak średnica
bułek. Smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju przez około 10-15 minut do zarumienienia.3.
Bułki przekrawamy na pół, smarujemy
majonezem,
keczupem i
musztardą. W dowolnej kolejności układamy dodatki. Podajemy ciepłe.

