Wykonanie



Big Mac to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kanapek z McDonald's - Big Mac jest niemal wizytówką McDonald'sa. Charakteryzuje go duża, składająca się z 3 części
bułka, podwójna porcja
mięsa wołowego, plasterek
sera cheddar oraz warzywa takie jak:
ogórek konserwowy,
sałata oraz
cebula. Jego wyjątkowego i charakterystycznego smaku nadaje również " Sos Big Mac ", który znajdziemy we wnętrzu hamburgera.Uwielbianego przez wielu Big Mac'a możemy przygotować w wersji domowej - jest on równie smaczny jak ten z McDonald's i przede wszystkim mamy pewność, że wiemy co jemy.

Bułeczki:30 g
drożdży2 łyżki
cukru235 ml ciepłego (nie gorącego)
mleka120 ml
wody55 g
masła620 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
solijajkoodrobina
mleka (do posmarowania bułeczek)
sezam do posypaniaBurgery:500 g
wołowinycebula2 ząbki
czosnkułyżka
musztardyłyżeczka
sosu Worcester (ewentualnie
Maggi)łyżeczka zimnej
wody2 małe
jajkasól,
pieprzprzyprawy:
słodka papryka,
gorczycaolej (do smażenia)Dodatkowo:domowy sos do Big Maca (z tego przepisu)ok. 2-3 górki konserwowe1-2
cebulesałata lodowa (do dekoracji można użyć ozdobnej)kilka plasterków
sera cheddar
Domow y Big Mac z McDonald's - Sposób przygotowania:

Bułeczki:Składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek
cukru i ok. 3 łyżek
mąki. Odstawiamy na 10 minut.

Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do
ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać
mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy dość duże kuleczki. Następnie przekładamy je na papier do pieczenia (bułeczek nie spłaszczamy, ponieważ muszą być dość wysokie, aby po upieczeniu można je było przekroić na 3 części).
Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy
mlekiem i posypujemy
sezamem.Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.Burgery:
Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z
czosnkiem.Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę
mięsną do dokładnego połączenia składników.Z masy
mięsnej formujemy kule, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości
oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia
mięso dość znacznie się "skurczy").
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę,
ogórki w plasterki.
Sałatę również porcjujemy na mniejsze części.Bułeczkę przekrawamy na 3 części.Na dół wykładamy porcje
sałaty,
cebuli, kładziemy plasterek
sera cheddar, wykładamy ok. łyżeczkę sosu do Big Maca, hamburgera, przykrywamy środkową częścią
bułki.Znów smarujemy sosem, wykładamy
sałatę,
cebulę, ok. 2 plasterki
ogórka konserwowego, hamburgera i całość przykrywamy wierzchem bułeczki.Tak samo postępujemy z resztą
bułek tworząc apetyczne domowe Big Mac'i.








