ßßß

Bułeczki:30 g drożdży2 łyżki cukru235 ml ciepłego (nie gorącego) mleka120 ml wody55 g masła620 g mąki pszennej1,5 łyżeczki solijajkoodrobina mleka (do posmarowania bułeczek)sezam do posypaniaBurgery:500 g wołowinycebula2 ząbki czosnkułyżka musztardyłyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi)łyżeczka zimnej wody2 małe jajkasól, pieprzprzyprawy:
słodka papryka, gorczycaolej (do smażenia)Dodatkowo:domowy sos do Big Maca (z tego przepisu)ok. 2-3 górki konserwowe1-2 cebulesałata lodowa (do dekoracji można użyć ozdobnej)kilka plasterków sera cheddar
Domow y Big Mac z McDonald's - Sposób przygotowania:
Bułeczki:Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy dość duże kuleczki. Następnie przekładamy je na papier do pieczenia (bułeczek nie spłaszczamy, ponieważ muszą być dość wysokie, aby po upieczeniu można je było przekroić na 3 części).Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.Burgery:Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem.Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników.Z masy mięsnej formujemy kule, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy").
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, ogórki w plasterki. Sałatę również porcjujemy na mniejsze części.Bułeczkę przekrawamy na 3 części.Na dół wykładamy porcje sałaty, cebuli, kładziemy plasterek sera cheddar, wykładamy ok. łyżeczkę sosu do Big Maca, hamburgera, przykrywamy środkową częścią bułki.Znów smarujemy sosem, wykładamy sałatę, cebulę, ok. 2 plasterki ogórka konserwowego, hamburgera i całość przykrywamy wierzchem bułeczki.Tak samo postępujemy z resztą bułek tworząc apetyczne domowe Big Mac'i.







