Wykonanie


McRoyal to klasyka wśród kanapek wchodzących w skład menu restauracji McDonald's.McRoyal'a charakteryzuje podwójna porcja
sera, soczysta
wołowina oraz dodatki warzywne w postaci
ogórków oraz
cebuli.Popularną kanapkę możemy przygotować w wersji domowej - jest ona równie smaczna jak oryginał z McDonald's i przede wszystkim mamy pewność, że wiemy co jemy.

Bułeczki:30 g
drożdży2 łyżki
cukru235 ml ciepłego (nie gorącego)
mleka120 ml
wody55 g
masła620 g
mąki pszennej
1,5 łyżeczki
solijajkoodrobina
mleka (do posmarowania bułeczek)
sezam do posypaniaBurgery:500 g
wołowinycebula2 ząbki
czosnkułyżka
musztardy
łyżeczka
sosu Worcester (ewentualnie
Maggi)łyżeczka zimnej
wody2 małe
jajkasól,
pieprzsłodka papryka w proszku
gorczycaolej (do smażenia)Dodatkowo:ok. 2-3 górki konserwowe1-2
cebuleok. 150 g plasterków
sera cheddarmajonezketchup
Bułeczki:Składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek
cukru i ok. 3 łyżek
mąki. Odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto przygotować je w food procesorze lub wyrobić hakami do
ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać
mąki, bo bułeczki utracą puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy nieduże kuleczki, a następnie lekko je spłaszczamy i przekładamy na papier do pieczenia.
Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy
mlekiem i posypujemy
sezamem.Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.

Burgery:
Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z
czosnkiem.

Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę
mięsną do dokładnego połączenia składników.Z masy
mięsnej formujemy kule, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości
oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia
mięso dość znacznie się "skurczy").
Cebulę kroimy w piórka,
ogórki w plasterki.Bułeczkę przekrawamy wzdłuż na dwie części.Na dolną części bułeczki kładziemy plasterek
sera cheddar, wykładamy usmażone
mięso, następnie drugi plaster
sera,
ogórek (ok. 2 plasterki),
cebulę. Górną część bułeczki smarujemy od wewnątrz ok. łyżeczką
ketchupu oraz
musztardy i przykrywamy całość.Tak samo postępujemy z resztą
bułek tworząc apetyczne domowe McRoyal'e.






