ßßß

McRoyal to klasyka wśród kanapek wchodzących w skład menu restauracji McDonald's.McRoyal'a charakteryzuje podwójna porcja sera, soczysta wołowina oraz dodatki warzywne w postaci ogórków oraz cebuli.Popularną kanapkę możemy przygotować w wersji domowej - jest ona równie smaczna jak oryginał z McDonald's i przede wszystkim mamy pewność, że wiemy co jemy.
Bułeczki:30 g drożdży2 łyżki cukru235 ml ciepłego (nie gorącego) mleka120 ml wody55 g masła620 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki solijajkoodrobina mleka (do posmarowania bułeczek)sezam do posypaniaBurgery:500 g wołowinycebula2 ząbki czosnkułyżka musztardy
łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi)łyżeczka zimnej wody2 małe jajkasól, pieprzsłodka papryka w proszkugorczycaolej (do smażenia)Dodatkowo:ok. 2-3 górki konserwowe1-2 cebuleok. 150 g plasterków sera cheddarmajonezketchup
Bułeczki:Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto przygotować je w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy nieduże kuleczki, a następnie lekko je spłaszczamy i przekładamy na papier do pieczenia.Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut.
Burgery:Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem.
Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników.Z masy mięsnej formujemy kule, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy").Cebulę kroimy w piórka, ogórki w plasterki.Bułeczkę przekrawamy wzdłuż na dwie części.Na dolną części bułeczki kładziemy plasterek sera cheddar, wykładamy usmażone mięso, następnie drugi plaster sera, ogórek (ok. 2 plasterki), cebulę. Górną część bułeczki smarujemy od wewnątrz ok. łyżeczką ketchupu oraz musztardy i przykrywamy całość.Tak samo postępujemy z resztą bułek tworząc apetyczne domowe McRoyal'e.





