ßßß Cookit - przepis na Warsztaty "Ketchup Gourmand" z ketchupem Pudliszki

Warsztaty "Ketchup Gourmand" z ketchupem Pudliszki

nazwa

Wykonanie

Byliśmy niedawno z Gabrysiem na bardzo ciekawych warsztatach. W życiu nie wpadłabym na to, że można użyć w taki sposób ketchupu, a sądziłam do tej pory, że potrafię go kreatywnie wykorzystać. Myliłam się ;)
Warsztaty odbyły się w CookUp Studio, do którego nie mogliśmy dotrzeć. Błądziliśmy razem z Adą i Olą, ale ostatecznie się udało :) Ja jestem tym miejscem zachwycona, jedynie brak klimatyzacji trochę dokuczał.
Poza tym było super - bardzo pomocny kucharz prowadzący (Paweł Kibart), wygodne miejsce pracy i bardzo ciekawe dania. Idealne warunki do nauki nowych dań, więc do dzieła.
Zostaliśmy podzieleni na grupki. Odkąd ja jestem na diecie, Gabryś cierpi na brak żeberek, więc od razu się do nich zgłosiliśmy. Te już się gotowały w bulionie. My zajęliśmy się resztą, czyli sosem BBQ. Muszę przyznać, że sos, gdy trochę się przegryzł, był fantastyczny! Pozwolono nam zabrać trochę do domu (w pustych butelkach po ketchupie ;)). Zagotowałam go, przelałam do słoiczków i zapasteryzowałam :) Bardzo polecam.
ŻEBERKA Z KETCHUPOWYM SOSEM BARBECUE
- 3kg żeberek wieprzowych
- 0,5kg cebuli
- 1kg marchewki
- 0,5kg selera naciowego
- 1 główka czosnku
- 0,2kg wędzonych śliwek
- 3 butelki łagodnego ketchupu
- 1 butelka pikantnego ketchupu
- sporo Tabasco
Żeberka poporcjować, gotować w bulionie, aż kostka da się swobodnie oddzielić od mięsa, odsączyć i ułożyć na dużej blasze do pieczenia.
Warzywa pokroić i lekko podsmażyć, zalać wodą i gotować do miękkości. Zmiksować i dodać ketchup. Dokładnie wymieszać, dodać pokrojone śliwki. Lekko zredukować sos.
W tak przygotowanym sosie obtoczyć żeberka i piec w temp. 200°C, aż sos na wierzchu zacznie się rumienić.
~~~
Obok nas dziewczyny robiły oryginalną przekąskę. Trochę było mi ich żal, jak się męczyły z rozwałkowywaniem ciasta. Wspólnie ponarzekałyśmy na brak odpowiedniej końcówki do KitchenAid'a ;) Tyle zabawy, a nikt nie pamiętał, żeby włączyć piekarnik i efekt był średni. Ale potraktuję go jako inspirację :)
KETCHUPOWE CANNELLONI Z MOZZARELLĄ
- 1kg mąki
- 6 jaj
- ok. 200g ketchupu
- mozzarella
Z mąki, jaj i ketchupu wyrobić ciasto. Cienko je rozwałkować i pokroić w prostokąty o wymiarach ok. 10x20cm.
Ugotować ciasto w osolonej wodzie. Mozzarellę pokroić w grube plastry, pozawijać w makaron. Włożyć do piekarnika na 10 minut, piec w 100°C.
Podawać z sosem bazyliowym.
~~~
Nie wiem, kto się męczył bardziej. Czy dziewczyny z cannelloni, czy dziewczyny ze skrzydełkami. Tym drugim Gabryś pomagał nacinać skrzydełka, kiedy ja kroiłam warzywa do sosu BBQ. Widziałam, że trzeba było w to włożyć bardzo dużo siły. Męczące danie, ale bardzo efektowne :)
PIKANTNE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA
- 60 skrzydełek z kurczaka
- 3 butelki pikantnego ketchupu
- 1 mały słoik marynowanych cebulek
- 1 mały słoik ogórków konserwowych
- Tabasco
- 200ml oliwy z oliwek
- 200g miodu
- 100ml octu z białego wina
Skrzydełka przeciąć na pół. Odkroić lotkę, a następnie obciągnąć mięso z kości.
Wszystkie składniki sosu zmiksować i wymieszać. Doprawić do smaku. Zamarynować w nim skrzydełka, ułożyć kostką do góry na dużej blasze do pieczenia. Piec, aż się zrumienią w 200°C.
~~~
Wydaje mi się, że jednym z przyjemniejszych w przygotowaniu, a na pewno najsmaczniejszym daniem, była ryba. Tempura bardzo szybko traci swoją chrupkość, więc w trakcie smażenia całe pielgrzymki chodziły próbować po kawałku. Pychotka! Dobrze, że przez dietę nie mogłam zjeść zbyt wiele, bo już niczego innego nie dałabym rady spróbować, jadłabym tylko tę rybę ;)
DORSZ W KETCHUPOWEJ TEMPURZE
- 3kg filetów z dorsza
- 1kg tempury
- 2 butelki łagodnego ketchupu
Dorsza oczyścić i pokroić w paski. Z tempury i ketchupu zrobić ciasto. Dorsza zanurzyć w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu. Odsączyć na papierze i od razu podawać.
~~~
Ostatnie danie, najbardziej zaskakujące, to deser. Tak, deser z ketchupem. Konkretniej lody. Niby nazwane sorbetem, ale miały konsystencję kremowych lodów. Były bardzo... ciekawe ;) W pierwszej chwili pyszne waniliowe lody, a za moment bum! ketchup!
LODY KETCHUPOWO-WANILIOWE
- 6 jaj
- 200g cukru
- laska wanilii
- ketchup
Jaja ubić na puszystą masę. Z 200ml wody, cukru i wanilii przygotować syrop. Gdy masa jajeczna się ubije, wciąż mieszając, powoli wlewać syropem a następnie ketchup. Masę zamrozić w sorbetierze (czy to to samo co maszyna do lodów?)
~~~
Podsumowując, warsztaty były bardzo udane. Co prawda część dań była bardzo trudna, a część nieporównywalnie prostsza, ale ze wszystkimi sobie poradziliśmy :) Fajnie było poznać kolejnych Blogerów na żywo i wspólnie gotować, a następnie jeść i wymieniać się opiniami :) Może jak dla mnie za dużo było ketchupu w większości dań, ale przecież o to chodziło, miał być wyczuwalny.
~~~
A tu mały bonus, my:)
czyli ja i Gabryś próbujemy poprzestawiać garnki i włączyć, co trzeba, żeby móc ugotować warzywa na sos BBQ :)
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2013/08/Warsztaty-Ketchup-Gourmand-z-ketchupem-Pudliszki.html