Wykonanie
Po francusku Coq a vin (czyt. koʊk oʊ ˈvæn), a po mojemu to najprostsze jednogarnkowe danie dla całej rodziny, dzięki któremu nie jednej... osobie zaimponujesz.
` na 4 porcje przygotuj:1
kurczaka750g
młodych ziemniaczków (ok. 5 na osobę)3 średnie
marchewkipęczek
cebuli dymki1 główkę
czosnku0,5 litra
bulionuszklankę
białego winaKurczaka posól, popieprz, obsmaż na patelni, żeby dostał kolorów (jak na zdjęciu). Do głębokiego naczynia do pieczenia/ blachy wrzuć umyte ziemniaczki, obraną i pokrojoną w plastry
marchew, przekrojoną na pół główkę
czosnku,
dymkę (zielone części w 3 cm kawałkach, białe w całości). Na wierzchu ułóż
kurczaka, całość zalej
bulionem i
winem. Piecz 1,5h w 190 stopniach.Po upieczeniu wyłóż wszystko elegancko na półmisku.
Kurczak będzie soczysty a ziemniaczki rozpłyną się w ustach. Smacznego!