ßßß Cookit - przepis na Kurcze pieczone w białym winie z dodatkami

Kurcze pieczone w białym winie z dodatkami

nazwa

Wykonanie

Po francusku Coq a vin (czyt. koʊk oʊ ˈvæn), a po mojemu to najprostsze jednogarnkowe danie dla całej rodziny, dzięki któremu nie jednej... osobie zaimponujesz.
` na 4 porcje przygotuj:
1 kurczaka
750g młodych ziemniaczków (ok. 5 na osobę)
3 średnie marchewki
pęczek cebuli dymki
1 główkę czosnku
0,5 litra bulionu
szklankę białego wina
Kurczaka posól, popieprz, obsmaż na patelni, żeby dostał kolorów (jak na zdjęciu). Do głębokiego naczynia do pieczenia/ blachy wrzuć umyte ziemniaczki, obraną i pokrojoną w plastry marchew, przekrojoną na pół główkę czosnku, dymkę (zielone części w 3 cm kawałkach, białe w całości). Na wierzchu ułóż kurczaka, całość zalej bulionem i winem. Piecz 1,5h w 190 stopniach.
Po upieczeniu wyłóż wszystko elegancko na półmisku. Kurczak będzie soczysty a ziemniaczki rozpłyną się w ustach. Smacznego!
Źródło:http://kuchniabezstresowa.blogspot.com/2013/11/kurcze-pieczone-w-biaym-winie-z.html