Wykonanie
Galaretka z
kurczaka to pomysł na prostą przystawkę. Lekkostrawna i prosta w przyrządzeniu. Można dodać do niej dowolne warzywa i stworzyć swój własny, niepowtarzalny smak. Dzisiaj przepis na
galaretkę bez zbędnych dodatków.Pamiętajmy, że całość
galaretki musi zastygnąć w lodówce, dlatego zależnie do jakiego naczynia ją wlejemy, taki otrzymamy kształt.składniki:1
kurczak0 , 5 kg kurzych łapek3 ząbki
czosnkucebulaprzyprawy:
wegeta,
pieprz,
sól,
liść laurowyDrób umyć, zalać
wodą i gotować na małym ogniu.
Cebulę przypiec na suchej patelni i dodać do zupy. Gotować jeszcze ok. 1 godz. wraz z
przyprawami.Po ugotowaniu
kurczaka, obieramy go z
mięsa a
wywar przecedzamy przez gazę.
Mięso siekamy na w miarę drobne kawałki. Wrzucamy do zupy. Gdy całość wystygnie, przelewamy do salaterek i wkładamy zimne do lodówki. Po ok. 5 godz.
galaretki nadają się do jedzenia. Podajemy z
chlebem i
sokiem z cytryny.