Wykonanie
Nocna zabawa, taniec i ruch sugerują, aby potrawy na Sylwestra były lekkie i pobudzające, a także wygodne w formie podania. Planując sylwestrowe menu ukierunkujecie się na jego lekkostrawną i przyswajalną formułę. Nie powinno w nim zabraknąć małych przekąsek typu fingerfood, ryb i
owoców morza w wielu odsłonach, a także kolorowych sałatek. Warto podać przynajmniej jedno gorące danie, które rozgrzeje żołądek i zapewni energię na całą noc.Poniżej przygotowałam dla Was szybki przegląd sylwestrowych dań, przekąsek i deserów. To wybrane przeze mnie przepisy, które doskonale sprawdzą się na sylwestrowym przyjęciu w domu.Najnowsze wpisy oznaczone etykietą "Sylwester" na bieżąco będą pojawiać się TUTAJ .Finger FoodMałe przekąski na jeden kęs. Są chyba najbardziej lubianą - ze względu na wygodę konsumpcji - formą kulinarnej części wieczoru. Proste lub finezyjne, podane na tacy, w papilotkach lub specjalnych, małych naczynkach z pewnością urozmaicą Wasze przyjęcie. O inspiracjach na FingerFood
pisałam również tutaj . Zobaczcie koniecznie!
Krewetka na
sałatce z
owoców egzotycznychKruche babeczki ze
szpinakiem i
serem fetaMini
tarta zapiekana z
pomidorem z dodatkiem
koziego twarożkuMini vol-au-vent z dwoma musami
Seler naciowy z musem
serowymTartinka z
matjasem,
curry i
pomarańcząSałatkiLekka formuła i mnogość barw sylwestrowych sałatek zawsze cieszy się powodzeniem gości. W zależności od składu takiej sałatki, możecie przygotować ją w pojedynczych porcjach, wykorzystując do tego małe pucharki, lub niskie szklanki o ciekawych kształtach.
Sałatka Caprese
Sałatka z
brokułów,
mozzarelli i
wędzonego łososia na purée z pieczonej
paprykiSałatka z
buraczków,
śledzia i
winnego jabłkaPrzekąski i dania zimnePrzekąski i dania serwowane na zimno to najczęściej wędzone lub marynowane
ryby, wytrawne muffiny i faszerowane warzywa. Ich formuła przewiduje zazwyczaj serwowanie na talerzu lub na dużej tacy, z której każdy uczestnik spotkania nakłada sobie własną porcję.Ekler kanapkowyMuffiny ze
szpinakiem i
serem fetaOmlet z
łososiem i
serkiem ricottaParis-Brest z musem z wędzonych ryb i
oliwkamiPlastry
wędzonego łososia z dużymi
chipsami ziemniaczanymi i
jogurtowym dipem
Pomidor faszerowany
twarożkiem z
koziego seraTatar wołowy z
ostrygąPrzekąski i dania ciepłePrzekąski i dania serwowane na gorąco to zarówno alternatywa dla przekąsek zimnych, jak również konieczność rozgrzania gości ciepłym posiłkiem. Sprawdzą się tu zwłaszcza
mięsa - raczej lekkostrawny
drób niż tłusta
wieprzowina, jak również wszelkie risotta, tarty i quiche (które możecie przygotować wcześniej, a przed podaniem odgrzać w piekarniku) oraz
ryby i owoce morza.
Chrupiące pierożki z
kaczką na
konfiturze z
cebuliComber z
królika na warzywach sezonowychDentex w cieście filo na ragoût z
kalmarówFizioły, czyli
fasola ze
śliwkami na wędzonceKonfiturowane udko z gęsi
Krewetka i
kalmar na
galaretce z
ogórkaKrucha
tarta z
porem i
serem kozimMakrela w
białym winie z dodatkiem
cytryny i
ziółRisotto
cytrynowe z
krewetkami i
zielonym groszkiemSłodkieObok ciasta lub
tortu na sylwestrowym
stole świetnie sprawdzą się kolorowe cupcakes. Desery takie jak pieczony
ananas lub Crème caramel są wyjątkowe i eleganckie, za to desery mrożone (np. semifreddo) doskonale orzeźwiają i pobudzają.
Ananas pieczony.
Wanilia,
rum i
sos karmelowy.
Ciastko czekoladoweCrème caramel i
śliwki gotowane w
czerwonym winieCupcakes
czekoladowo-
pomarańczoweSemifreddo z chrupkami migdałowymiSemifreddo z
selera naciowegoTort Schwarzwaldzki
Pieczywo i dodatki
Pieczywo na jeden kęs, czyli małe bułeczki, pikantne pogacze lub własnoręcznie przygotowana
bagietka będą dopełnieniem serwowanych dań i sałatek. Nie powinno też zabraknąć wszelakich
sosów i dipów, którymi - w zależności od upodobań - goście będą mogli wzbogacić swoją
sałatkę lub przekąskę.
BagietkiMałe pszenne bułeczkiPogácsaTzatzikiA Wy, co najchętniej podajecie lub spożywacie podczas zabawy sylwestrowej?,