Wykonanie
Ilość energii dostarczana w diecie powinna być indywidualnie dostosowana do zapotrzebowania energetycznego. W przypadku kłopotów z poruszaniem się (a więc mniejszej aktywności fizycznej) potrzebna jest mniejsza porcja energii, aby nie spowodować nadwagi. Osoba mająca już nadwagę musi stosować dietę odchudzającą o poziomie energetycznym 1000-1500 Kcal, w zależności od stanu zdrowia i stopnia nadwagi.Trzeba ograniczyć ilość
soli używanej do przyrządzania posiłków oraz spożycie produktów zawierających jej dużą ilość. Zaleca się tylko 3g
soli na dobę, co odpowiada połowie płaskiej łyżeczki do
herbaty, wliczając w to
sól z produktów spożywczych. Oznacza to w praktyce, że w trakcie przygotowywania posiłków nie powinno ich się dosalać, gdyż 50-70%
sodu zawartego w diecie pochodzi z przetworzonych produktów spożywczych. Najwięcej
soli zawierają
wędliny (zwłaszcza konserwy,
wędliny podrobowe),
kiełbasy,
sery żółte, produkty wędzone,
ryby solone. Powinno się również zrezygnować ze spożywania błyskawicznych dań (zupy w proszku)
chipsów, chrupek, hamburgerów i
sosu sojowego. Warto zachować ostrożność w stosowaniu gotowych mieszanek przyprawowych, ponieważ zawierają one dużo
soli. Przy przyrządzaniu potraw najlepiej
sól zastąpić mieszankami ziołowymi (
bazylia,
estragon,
majeranek).Bardzo ważne i korzystne w profilaktyce zmian miażdżycowych, jak i w obniżeniu ciśnienia tętniczego
krwi jest zmniejszenie ilości tłuszczu poniżej 30% energii całej diety. Dlatego należy unikać jedzenia
wieprzowiny,
wołowiny,
kaczek, gęsi oraz tłustych
wędliny. Można natomiast jeść
kurczaki,
cielęcinę,
indyki. Aby ograniczyć ilość tłuszczu w diecie, należy zrezygnować ze smażenia i duszenia potraw z dodatkiem tłuszczu. Niekorzystne działanie mają nasycone kwasy tłuszczowe, które są charakterystyczne dla pokarmów pochodzenia zwierzęcego, ponieważ podwyższają poziom cholesterolu we
krwi, zwłaszcza jego tzw. złej frakcji - LDL. Tak więc z
produktów mlecznych trzeba wybierać te z obniżoną zawartością tłuszczu, a
masło zastąpić
margarynami miękkimi.Dieta powinna obfitować w witaminy C, E i beta-karoten (prowitaminę A). Są to przeciwutleniacze chroniące organizm przed szkodliwym działaniem cząsteczek tlenu (na błony komórkowe naczyń krwionośnych) i LDL, co przyczynia się do tworzenia w tętnicach blaszki miażdżycowej. Źródłem witaminy C i beta - karotenu są
warzywa i owoce, które powinny znaleźć się nie tylko w każdym posiłku w ciągu dnia, ale trzeba je również jeść
między posiłkami. Dużo witaminy C zawierają:
cytrusy,
truskawki,
czarna porzeczka,
brokuły,
pomidory,
papryka,
natka pietruszki; a beta - karoten:
marchew,
sałata,
czerwona papryka,
szpinak,
brokuły,
pomidor,
morele,
brzoskwinie. Podstawowym źródłem witaminy E są
oleje roślinne (zwłaszcza
olej słonecznikowy) i
margaryny, a także
kiełki, nasiona,
orzechy,
pełnoziarnisty chleb i
płatki oraz
awokado,
brzoskwinie,
brokuły.Należy zwrócić uwagę na zawartość w pożywieniu potasu, wapnia i magnezu. Za mała ilość potasu w diecie może u części ludzi spowodować wzrost ciśnienia tętniczego. Badania wykazały, że spożywanie dużych ilości potasu (przede wszystkim w postaci warzyw,
orzechów,
suszonych owoców,
ziemniaków, ryb,
ryżu) chroni przed rozwojem nadciśnienia tętniczego, zaś u chorych na nadciśnienie ułatwia jego kontrolę. Jeśli chodzi o wapń, to jego najlepszym źródłem są
mleko i
produkty mleczne. Należy pamiętać, że tyle samo wapnia dostarczają
produkty mleczne odtłuszczone i pełnotłuste. Dziennie każda dorosła osoba, aby dostarczyć swojemu organizmowi odpowiednią ilość tego pierwiastka, powinna wypić 2 i 1/2 szklanki
mleka,
kefiru lub
jogurtu oraz dodatkowo zjeść 50g
sera białego. Ostatnio zwraca się znaczną uwagę na rolę magnezu w funkcjonowaniu układu
sercowo-naczyniowego - prawdopodobnie obniża on ciśnienie
krwi, wpływa korzystnie na pracę
serca oraz zapobiega zlepianiu się płytek
krwi. Magnez jest składnikiem pełnoziarnistych produktów zbożowych, zielonych warzyw i
orzechów.Warto włączyć do jadłospisu tłuste
ryby morskie, ponieważ kwasy tłuszczowe z ryb (tzw. kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3) działają korzystnie na poziom cholesterolu oraz zapobiegają nadmiernemu sklejaniu się krwinek, obniżając w ten sposób ryzyko miażdżycy tętnic. Zaleca się więc spożywanie na obiad przynajmniej 2-3
razy w tygodniu ryb
morskich zamiast
mięsa.Nie można zapominać o błonniku. Szczególne znaczenie w obniżaniu poziomu cholesterolu ma jego frakcja rozpuszczalna w wodzie, do której należą takie związki, jak pektyny i beta-glukany. Najlepszym źródłem pektyn są
owoce, natomiast beta-glukanów -
płatki i
otręby owsiane.