Wykonanie
Dzisiaj pierwsza próba z
płatkami quinoa :) Muszę przyznać, że mają one dość specyficzny zapach i smak, ale w połączeniu z dodatkami smakuje świetnie :)A dziś już 1. Maja...jak ten czas leci...Już nie
mogę się doczekać jutra!W 1993 roku oficjalny dokument Nasa stwierdził, że choć nie istnieje na świecie pożywienie (czy to roślinne czy zwierzęce), które w całości zaspokajałoby fizjologiczne potrzeby człowieka, quinoa jest temu najbliższa. Komosa jest jedyną rośliną, która zawiera wszystkie niezbędne kwasy tłuszczowe. Zawartością
białka (14-18%) przewyższa pszenicę,
ryż,
kukurydzę, owies i może być substytutem zwierzęcych źródeł
białka. Komosa jest źródłem wielu witamin i pierwiastków śladowych: zawiera witaminę E, B2 (ryboflawinę), wapń, potas, magnez, fosfor - w większych ilościach niż inne zboża. Nie zawiera glutenu.