Wykonanie
Całe szczęście mieszkam relatywnie niedaleko granicy i korzystając z gościnności naszych sąsiadów dane mi było spróbować tego wspaniałego
grzyba jakim jest smardz. Skąd takie zabiegi? Otóż zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9 lipca 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących
grzybów objętych ochroną:§ 6.1.W stosunku do dziko występujących
grzybów należących do gatunków, o których
mowa w § 2, wprowadza się następujące zakazy:4) pozyskiwania, zbioru, przetrzymywania, posiadania, preparowania i przetwarzania całych
grzybów i ich części;5) zbywania, nabywania, oferowania do sprzedaży, wymiany i darowizny
grzybów żywych, martwych, przetworzonych i spreparowanych, a także ich części i produktów pochodnych;6) wwożenia z zagranicy i wywożenia poza granicę państwa
grzybów żywych, martwych, przetworzonych i spreparowanych, a także ich części i produktów pochodnych.W myśl naszej głównej narodowej zasady, lepiej zakazać wszystkiego niż sprawdzać z osobna przywożenie
grzybów z zagranicy jest nielegalne. Możemy sobie pojechać, zjeść na miejscu i wrócić. Aha, no i najważniejsze: należy bezwzględnie ODWIEDZIĆ TOALETĘ przed powrotem gdyż w przeciwnym wypadku przemycamy części
grzybów co jest również zabronione pod groźbą kary aresztu albo grzywny. Bez sensu narazić się na nieprzyjemności z powodu tak małego niedopatrzenia. Reasumując. W Polsce nie polecam, a i za granicą radzę zachować ostrożność. Niemniej jednak cała operacja jest warta zachodu. Jak nie planujecie wesela za granicą to nic z tego. Ewentualnie, skoro ustawa dotyczy roślin dziko rosnących, to być może wolno jeść te hodowlane, ale nie dam głowy, gdyż nic mnie już nie zdziwi.Składniki:
ciasto francuskiesmardze
rukolapłatki drożdżowe
Wykonanie:Smardze gotujemy i podsmażamy. Z
ciasta francuskiego wycinamy kółka, na których kładziemy podsmażone smardze,
rukolę i posypujemy
płatkami drożdżowymi. Wkładamy do rozgrzanego na 220 stopni piekarnika na nie dłużej niż 20 minut.