Wykonanie
Między 21. a 29. września 2016 roku na zaproszenie Konsulatu Generalnego RP w Kantonie oraz Instytutu Polskiego w Pekinie i Ambasady RP w Pekinie miałam przyjemność promować polską kulturę kulinarną.W Kantonie cykl wydarzeń rozpoczął się od spotkania w Guangdong University of Foreign Studies, w którym najliczniej uczestniczyli studenci
trzech roczników polonistyki. Wiele pytań i długa dyskusja były najlepszym dowodem na to, że tematyka kulinarna jest bardzo popularna w Chinach. Tego samego dnia wzięłam udział także w targach spożywczych Food Hospitality World, gdzie poza promocją książki Polish Culinary Paths wraz z przedstawicielami konsulatu piekliśmy szarlotkę z
polskich jabłek. Dzień zakończyło nagranie wypowiedzi dla kantońskiego programu informacyjnego. 24. i 25. września odbyły się warsztaty kulinarne we współpracy z Canton Club Zgromadziły one międzynarodowe
grono, Chińczyków jak i kantońskich ekspatów. Dorośli nauczyli się przygotowywać polskie, domowe dania, które bez problemu można zrobić w chińskich warunkach (
boczek pieczony w miodzie z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z
jabłek, kluski śląskie, lekką
sałatkę ze świeżych warzyw doprawioną polskim
olejem lnianym oraz szarlotkę). Dzieci (najmłodszy uczestnik miał 3 lata) w towarzystwie rodziców przygotowywały i dekorowały pierniczki. Kolorowa kulinarna mapa Polski oraz liczne produkty (
kasza gryczana,
sól z Wieliczki,
mleko czy
miód) ułatwiły dzieciom poznanie smaków naszego
kraju. Podczas pobytu w Kantonie byłam także gościem w programie
radiowym My Guangdong prowadzonym przez Matta Horna .Pobyt w Pekinie rozpoczął się od wizyty w Pekińskim Uniwersytecie Studiów Międzynarodowych Er Wai . W spotkaniu wzięło udział ponad 100 osób. Zaś 28. września w siedzibie Ambasady RP odbył się wykład dla dziennikarzy i specjalistów pod szyldem Gourmet Master dotyczący polskiej kuchni oraz wspólne gotowanie ze znawcami kuchni. Uczestnicy piekli
boczek,
mieli okazję spróbować także baby ziemniaczanej okraszonej domowym
smalcem (robionym bezpośrednio na miejscu). Po wydarzeniach kulinarnych odbyło się doroczne przyjęcie dla dziennikarzy – czas na wywiady, rozmowy i autografy. Ostatniego dnia promocji kuchni polskiej w Pekinie miało miejsce spotkanie dla miłośników gotowania we współpracy z firmą Chunbo specjalizującą się w dostarczaniu na
chiński rynek produktów spożywczych wysokiej jakości. Wydarzenie otworzyli: pan Ambasador Mirosław Gajewski, pani Xin Wang założycielka firmy Chunbo oraz pani Blanka Gołębiowska – radca, przedstawicielka Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uczestnicy spotkania
mieli okazję spróbować lekkiej sałatki z
olejem lnianym, placków ziemniaczanych oraz klusek śląskich okraszonych domowym
smalcem. Do wszystkiego podawano
drinki na bazie polskiej
wódki i
soku jabłkowego (dzięki uprzejmości Stowarzyszenia Polska
Wódka, Polish
Vodka Association). Dzień zakończyły prace nad krótkim programem telewizyjnym, który zostanie wyemitowany na kanałach Chunbo .Cykl spotkań poświęconych polskiej kulturze kulinarnej spotkał się z dużym zainteresowaniem ze strony mediów tradycyjnych. Odnotowano też ogromy ruch w social mediach.Dziękuję za udostępnienie zdjęć Konsulatowi Generalnemu RP w Kantonie,Instytutowi Polskiemu w Pekinie i Ambasadzie RP w Pekinie.Poniżej kilka linków do materiałów prasowych:http://money.china.com/fin/xf/201609/30/3839831.htmlhttp://bit.ly/2dsJ7Lghttp://eat.gd.sina.com.cn/hy/2016-09-22/18302842.htmlhttp://www.kanton.msz.gov.pl/pl/aktualnosci/jak_smakuje_polska_http://chihe.sohu.com/20160930/n469465365.shtmlhttps://kknews.cc/agriculture/qrxo2b.htmlhttp://news.wesend.tv/wd/?sd=83319&from=timeline&isappinstalled=0http://www.gdifa.org.cn/magazine/p4/ (wywiad dla magazynu Food to China)Podobne wpisyPromocja kuchni polskiej w ChinachWspomnienia z wakacjiPekin od kuchniPolish Culinary Paths, czyli moja książka o kuchni polskiej
Mody kulinarne w Polsce – trendy długo i krótkoterminowe oraz rzut oka na restauracje