Śliwki

nazwa

Śliwki

Spośród wszystkich owoców pestkowych, które spożywa się latem i jesienią, śliwki są najbardziej różnorodne i wszechstronne. W Australii rośnie ponad 200 odmian drzew śliwkowych. Śliwki są bliskimi krewniakami moreli, wiśni i czereśni. Mogą mieć żółty, zielony lub czerwono-fioletowy miąższ. Różnią się też zawartością słodkiego smaku. Można je spożywać w postaci surowej i suszonej. Są świetne w przyrządzaniu dżemów, a także jako składniki potraw słodkich i pikantnych.

Historia

Masowa uprawa drzew śliwkowych rozpoczęła się ponad 2.000 lat temu w Chinach. Informacje na temat tego drzewa pojawiają się w zapiskach datowanych na 479 rok p.n.e. Owoce te były nawet chwalone w pismach opracowanych przez Konfucjusza. Na początku uprawiano dzikie śliwki, które szybko rozkwitły na terenach Starego i Nowego Świata. Dzisiejsze drzewa śliwkowe różnią się od swoich przodków i pochodzą z wielu rozmaitych źródeł. Geneza śliwek do dzisiaj pozostaje kwestią sporną. Istnieje teoria, że śliwa domowa (Prunus domestica) pochodzi prawdopodobnie z Kaukazu nieopodal Morza Kaspijskiego. Niektórzy historycy uważają, że śliwki pojawiły się w Rzymie około 200 roku p.n.e., skąd rozprzestrzeniły się na Północną Europę. Inni twierdzą, że to książę Andegawenii rozsławił śliwki, jak wracał z Jerozolimy po zakończeniu piątej wyprawy krzyżowej datowanej na lata 1198 – 1204.

Niezależnie od prawdy, Francuzi z wielkim entuzjazmem przyjęli śliwę domową w swojej kuchni. Wykorzystywali ją w formie świeżej i suszonej. Następnie, francuscy imigranci przywieźli pestki śliwek do Quebecu. Dzięki temu, w 1771 roku, w Ameryce Północnej, brytyjscy osadnicy zaczęli rozwijać śliwkowe sady.

Odmiany śliwek

Śliwa domowa (węgierka)

Charakteryzuje się jajowatymi owocami o brązowo-granatowej barwie. Ich skórka pokryta jest woskowatym nalotem. Miąższ łatwo oddziela się od pestki. Jest jędrny i bardzo soczysty. Przybiera kolor żółty, pomarańczowy lub zielonkawy. Węgierki można śmiało spożywać w postaci surowej. Świetnie nadają się do suszenia, a także do przyrządzania powideł i konfitur. Jednym z najsłynniejszych produktów uzyskiwanych z węgierki jest śliwowica (napój alkoholowy). Na Bałkanach, śliwowicę otrzymuje się wyłącznie ze śliwy domowej.

Śliwa japońska black amber

Charakteryzuje się czarną skórką i jasnożółtym miąższem. Dojrzałe owoce są bardzo słodkie i bardzo smaczne.

Śliwa damaszka

Jest to jedna z bardziej cierpkich odmian. Jej fioletowe owoce są popularne w przyrządzaniu dżemów, konfitur, powideł i duszonych owoców.

Śliwa japońska serce słonia

Posiada plamistą, brązowo-złotą skórę i czerwony miąższ. Dojrzałe owoce są tak bardzo soczyste, że prawie można je pić. Odznaczają się tropikalnym smakiem z nutą wanilii.

Śliwa francuska

Jej owoce są fioletowe o wielkości orzecha włoskiego. Miękkie owoce są niesamowicie słodkie, a te bardziej jędrne odznaczają się lekko cierpkim smakiem. Ze względu na tak słodki smak, czasami jest nazywana śliwką cukrową.

Śliwa friar

Skórka owocu jest ciemno-fioletowa, a miąższ odznacza się jasną barwą. Smakuje najlepiej, gdy jest w pełni dojrzała.

Śliwa renkloda ulena

Owoc posiada żółto-zieloną skórkę. Dojrzała renkloda jest tak smaczna i soczysta, że słodki, miodowy miąższ sam rozpływa się w ustach.

Śliwa mirabelka

Posiada małe i żółto-karmazynowe owoce. Używane są do produkcji francuskiego trunku eau-de-vie. Są intensywnie słodkie i smakują wybornie zarówno na surowo, jak i w rozmaitych potrawach.

Śliwa wiśniowa

Słodkie śliwki z owocami o wielkości wiśniowych pomidorów. Ich skóra może być czerwona, żółta lub fioletowa.

Śliwa santa rosa

Jest słodko-kwaśna w smaku. Jej owoce odznaczają się karmazynową skórką i jasno-żółtym miąższem.

Śliwa satsuma

Owoce satsumy charakteryzują się mięsistym i ciemno-czerwonym miąższem. Jak większość odmian, również są bardzo słodkie w smaku.

Wskazówki

Zakup i przechowywanie

Wybierać pulchne, jędrne śliwki z nieskazitelną skórą. Śliwki należy umyć przed użyciem. Niedojrzałe śliwki można pozostawić w temperaturze pokojowej, aby dojrzewały szybciej. Dojrzałe śliwki można przechowywać w lodówce przez okres do pięciu dni. Przeciąć owoc na pół i usunąć pestki. Śliwki przechowywane w lodówce będą słodsze i bardziej soczyste, jeśli przed spożyciem osiągną temperaturę pokojową.

Wartości odżywcze

Śliwki są doskonałym źródłem witaminy C i dobrym źródłem witamin A i K. Zawierają również błonnik i mają niski IG. A to oznacza, że mają wpływ na łagodniejszy poziom glukozy we krwi. Śliwki są doskonałym źródłem substancji fitochemicznych, których właściwości różnią się w zależności od koloru owocu. Fioletowe odmiany wykazują wyższą zawartość antocyjanów. Żółte odmiany wykazują wyższą zawartość karotenoidów. Obydwie odmiany mają korzystny wpływ na zdrowie organizmu. Warto spożywać śliwki wraz ze skórą, aby uzyskać wszystkie korzyści zdrowotne.

Wartości odżywcze

Porcja: 66g Kalorie: 30 kcl

Błonnik pokarmowy0.924   g

z cukrów27 kcal

z białek1.6 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość4.62E-05 g

Objętość95 g/m3

Food folate3.3E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.088   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.029   μg

Tłuszcz0.185   g

Tłuszcze nasycone0.011   μg

Węglowodany7.5   g

Total Folate3.3E-06   μg

Sacharoza1   g

Skrobia0   g

Glukoza3.3   g

Maltoza0.053   g

Fruktoza2   g

Galaktoza0.092   g

Cukier0.0065   g

Białko0.462   g

Tryptofan0.0059   g

Treonina0.0066   g

Izoleucyna0.0092   g

Leucine0.0099   g

Lysine0.011   g

Metionina0.0053   g

Cystyna0.0013   g

Fenyloalanina0.0092   g

Tyrosine0.0053   g

Walina0.011   g

Arginina0.0059   g

Histydyna0.0059   g

Alanina0.018   g

Kwas asparaginowy0.232   g

Kwas glutaminowy0.023   g

Glicyna0.0059   g

Prolina0.018   g

Seryna0.015   g

A1.1E-05   μg

B11.8E-05   mg

C0.0063   mg

B61.9E-05   mg

E0.000172   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol5.3E-05 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30.000275   mg

B120   μg

B21.7E-05   mg

B58.9E-05   μg

B90   μg

K4.2E-06   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna2.3E-05   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna4.8E-05   μg

A(IU)228   IU

Bete-karoten0.000125 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30 mg

Omega-60.029 mg

Fosfor0.011   mg

Magnez0.0046   mg

Potas0.104   mg

Sód0   μg

Wapń0.004   mg

Żelazo0.000112   mg

Cynk6.6E-05   mg

Fluor1.3E-06   μg

Mangan3.4E-05   μg

Miedź3.8E-05   μg

Selen0   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0.0046   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %