ßßß
Spośród wszystkich owoców pestkowych, które spożywa się latem i jesienią, śliwki są najbardziej różnorodne i wszechstronne. W Australii rośnie ponad 200 odmian drzew śliwkowych. Śliwki są bliskimi krewniakami moreli, wiśni i czereśni. Mogą mieć żółty, zielony lub czerwono-fioletowy miąższ. Różnią się też zawartością słodkiego smaku. Można je spożywać w postaci surowej i suszonej. Są świetne w przyrządzaniu dżemów, a także jako składniki potraw słodkich i pikantnych.
Masowa uprawa drzew śliwkowych rozpoczęła się ponad 2.000 lat temu w Chinach. Informacje na temat tego drzewa pojawiają się w zapiskach datowanych na 479 rok p.n.e. Owoce te były nawet chwalone w pismach opracowanych przez Konfucjusza. Na początku uprawiano dzikie śliwki, które szybko rozkwitły na terenach Starego i Nowego Świata. Dzisiejsze drzewa śliwkowe różnią się od swoich przodków i pochodzą z wielu rozmaitych źródeł. Geneza śliwek do dzisiaj pozostaje kwestią sporną. Istnieje teoria, że śliwa domowa (Prunus domestica) pochodzi prawdopodobnie z Kaukazu nieopodal Morza Kaspijskiego. Niektórzy historycy uważają, że śliwki pojawiły się w Rzymie około 200 roku p.n.e., skąd rozprzestrzeniły się na Północną Europę. Inni twierdzą, że to książę Andegawenii rozsławił śliwki, jak wracał z Jerozolimy po zakończeniu piątej wyprawy krzyżowej datowanej na lata 1198 – 1204.
Niezależnie od prawdy, Francuzi z wielkim entuzjazmem przyjęli śliwę domową w swojej kuchni. Wykorzystywali ją w formie świeżej i suszonej. Następnie, francuscy imigranci przywieźli pestki śliwek do Quebecu. Dzięki temu, w 1771 roku, w Ameryce Północnej, brytyjscy osadnicy zaczęli rozwijać śliwkowe sady.
Charakteryzuje się jajowatymi owocami o brązowo-granatowej barwie. Ich skórka pokryta jest woskowatym nalotem. Miąższ łatwo oddziela się od pestki. Jest jędrny i bardzo soczysty. Przybiera kolor żółty, pomarańczowy lub zielonkawy. Węgierki można śmiało spożywać w postaci surowej. Świetnie nadają się do suszenia, a także do przyrządzania powideł i konfitur. Jednym z najsłynniejszych produktów uzyskiwanych z węgierki jest śliwowica (napój alkoholowy). Na Bałkanach, śliwowicę otrzymuje się wyłącznie ze śliwy domowej.
Charakteryzuje się czarną skórką i jasnożółtym miąższem. Dojrzałe owoce są bardzo słodkie i bardzo smaczne.
Jest to jedna z bardziej cierpkich odmian. Jej fioletowe owoce są popularne w przyrządzaniu dżemów, konfitur, powideł i duszonych owoców.
Posiada plamistą, brązowo-złotą skórę i czerwony miąższ. Dojrzałe owoce są tak bardzo soczyste, że prawie można je pić. Odznaczają się tropikalnym smakiem z nutą wanilii.
Jej owoce są fioletowe o wielkości orzecha włoskiego. Miękkie owoce są niesamowicie słodkie, a te bardziej jędrne odznaczają się lekko cierpkim smakiem. Ze względu na tak słodki smak, czasami jest nazywana śliwką cukrową.
Skórka owocu jest ciemno-fioletowa, a miąższ odznacza się jasną barwą. Smakuje najlepiej, gdy jest w pełni dojrzała.
Owoc posiada żółto-zieloną skórkę. Dojrzała renkloda jest tak smaczna i soczysta, że słodki, miodowy miąższ sam rozpływa się w ustach.
Posiada małe i żółto-karmazynowe owoce. Używane są do produkcji francuskiego trunku eau-de-vie. Są intensywnie słodkie i smakują wybornie zarówno na surowo, jak i w rozmaitych potrawach.
Słodkie śliwki z owocami o wielkości wiśniowych pomidorów. Ich skóra może być czerwona, żółta lub fioletowa.
Jest słodko-kwaśna w smaku. Jej owoce odznaczają się karmazynową skórką i jasno-żółtym miąższem.
Owoce satsumy charakteryzują się mięsistym i ciemno-czerwonym miąższem. Jak większość odmian, również są bardzo słodkie w smaku.
Wybierać pulchne, jędrne śliwki z nieskazitelną skórą. Śliwki należy umyć przed użyciem. Niedojrzałe śliwki można pozostawić w temperaturze pokojowej, aby dojrzewały szybciej. Dojrzałe śliwki można przechowywać w lodówce przez okres do pięciu dni. Przeciąć owoc na pół i usunąć pestki. Śliwki przechowywane w lodówce będą słodsze i bardziej soczyste, jeśli przed spożyciem osiągną temperaturę pokojową.
Śliwki są doskonałym źródłem witaminy C i dobrym źródłem witamin A i K. Zawierają również błonnik i mają niski IG. A to oznacza, że mają wpływ na łagodniejszy poziom glukozy we krwi. Śliwki są doskonałym źródłem substancji fitochemicznych, których właściwości różnią się w zależności od koloru owocu. Fioletowe odmiany wykazują wyższą zawartość antocyjanów. Żółte odmiany wykazują wyższą zawartość karotenoidów. Obydwie odmiany mają korzystny wpływ na zdrowie organizmu. Warto spożywać śliwki wraz ze skórą, aby uzyskać wszystkie korzyści zdrowotne.
Porcja: 66g Kalorie: 30 kcl
Błonnik pokarmowy0,924 g
z cukrów27 kcal
z białek1,6 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość4,62E-05 g
Objętość95 g/m3
Food folate3,3E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,088 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,029 μg
Tłuszcz0,185 g
Tłuszcze nasycone0,011 μg
Węglowodany7,5 g
Total Folate3,3E-06 μg
Sacharoza1 g
Skrobia0 g
Glukoza3,3 g
Maltoza0,053 g
Fruktoza2 g
Galaktoza0,092 g
Cukier0,0065 g
Białko0,462 g
Tryptofan0,0059 g
Treonina0,0066 g
Izoleucyna0,0092 g
Leucine0,0099 g
Lysine0,011 g
Metionina0,0053 g
Cystyna0,0013 g
Fenyloalanina0,0092 g
Tyrosine0,0053 g
Walina0,011 g
Arginina0,0059 g
Histydyna0,0059 g
Alanina0,018 g
Kwas asparaginowy0,232 g
Kwas glutaminowy0,023 g
Glicyna0,0059 g
Prolina0,018 g
Seryna0,015 g
A1,1E-05 μg
B11,8E-05 mg
C0,0063 mg
B61,9E-05 mg
E0,000172 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol5,3E-05 μg
Delta-tocopherol0 μg
B30,000275 mg
B120 μg
B21,7E-05 mg
B58,9E-05 μg
B90 μg
K4,2E-06 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna2,3E-05 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna4,8E-05 μg
A(IU)228 IU
Bete-karoten0,000125 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30 mg
Omega-60,029 mg
Fosfor0,011 mg
Magnez0,0046 mg
Potas0,104 mg
Sód0 μg
Wapń0,004 mg
Żelazo0,000112 mg
Cynk6,6E-05 mg
Fluor1,3E-06 μg
Mangan3,4E-05 μg
Miedź3,8E-05 μg
Selen0 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,0046 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %