Mięta

nazwa

Mięta

Mięta (Mentha) jest wieloletnią rośliną zielną z niepowtarzalnym aromatem i bogatą historią. Istnieją różne rodzaje mięty. Jest powszechnie dostępna i uprawiana. Liście i łodygi mają wiele zastosowań kulinarnych i leczniczych. Mięta może być używana w postaci świeżej lub suszonej. Rośliny z rodziny mięty posiadają unikalną strukturę łodygi. Jest kwadratowa, a nie okrągła, jak u większości roślin. Liście mają postrzępione krawędzie i są pokryte drobnymi włoskami. A po skruszeniu wykazują unikalny i charakterystyczny, miętowy aromat.

Pochodzenie

Mięta rośnie na całym świecie z wyjątkiem najzimniejszych regionów, gdzie ziemia pozostaje zamrożona przez cały rok. Preferuje wilgotne gleby. W przypadku braku wilgoci, roślina obumiera. Ale odrasta, gdy warunki ponownie są sprzyjające. Mięta rozrasta się bardzo szybko. Może być uprawiana nie tylko na wolnym powietrzu, ale i w pomieszczeniach zamkniętych.

Historia

Nazwa „mięta” pochodzi od nimfy o nazwie Minthe lub Menthe. Jest to postać w mitologii greckiej. Legenda głosi, że była ukochaną Plutona. Żona Plutona - Persefona, w przypływie zazdrości zamieniła Minthe w zieloną roślinę. Mięta od wieków była wykorzystywana w przepisach kulinarnych i metodach leczniczych, umacniając swoje miejsce na kartach historii.

Rodzaje

Mięta pieprzowa
Jest najpopularniejszą odmianą. Doskonała do herbaty i produkcji cukierków.
Mięta jabłkowa
Posiada wysokie i wytrzymałe łodygi. Liście są duże, mechate o szaro-zielonym zabarwieniu. Kwitnie na biało i wykazuje lekko-jabłkowy aromat.
Mięta czekoladowa
Rozprzestrzenia się bardzo szybko, a jej liście są obfite i o ciemnym kolorze. Toleruje gorące i suche warunki.
Mięta imbirowa
Ozdobna i aromatyczna mięta z delikatną nutką imbiru.

Mięta mojito :Posiada pełne liście, a jej zapach jest łagodny i ciepły. Pochodzi z Kuby i jest łatwa w uprawie.

Mięta górska
Rośnie bardzo szybko i rozprzestrzenia się przez kłącza. Toleruje suche warunki.
Mięta pomarańczowa
Mięta ma zapach cytrusów i jest ostrzejsza niż większość rodzajów.
Mięta ananasowa
Odznacza się lekkim aromatem ananasowym. Często dodawana do jagnięciny, sałatek owocowych i herbat. Świetnie też współgra z innymi ziołami.
Mięta zielona
Jedna z najbardziej intensywnych odmian, ale łagodniejsza niż mięta pieprzowa. Wykorzystywana w sosach, galaretkach i herbatach.
Mięta polej
Jest niską rośliną z gęstymi liśćmi. Jest najpotężniejszą rośliną z rodziny mięty do odstraszania insektów.
Kocimiętka
Skutecznie odstrasza owady i stanowi piękną ozdobę ogrodu. Jej największą zaletą jest niesamowity wpływ, jaki wywiera na koty.

Zastosowanie

Napoje

Kilka gałązek mięty w gorącej lub zimnej herbacie poprawi smak. Znakomicie smakuje w połączeniu z sokami owocowymi. Liście mięty umieszczone w tackach na kostki lodu, zamienią lód w aromatyczny dodatek do napojów. Liście mięty są niezbędne w wielu napojach alkoholowych, szczególnie w czekoladowych likierach.

Desery

Mięta idzie w parze z czekoladą. Po dodaniu mięty pieprzowej, ciasteczka i pierniczki nabiorą lepszego smaku. Sałatki owocowe z bitą śmietaną komponują się z miętą idealnie. Mięta jest również dobrym dodatkiem do lodów i lukru. Doskonałym deserem jest miętowy sorbet.

Warzywa i owoce

Mięta sprawdza się w świeżych, zielonych sałatkach. Mięta z dodatkiem orzechów zapewni sałatkom nieco orientalny smak. Można nią dekorować hummus, albo ulepszać smak tabbouleh lub kuskusu. Miętą można przyprawić gotowane warzywa, jak groch, kukurydzę i marchew. Wystarczy wrzucić klika listków pod koniec gotowania. Liście usunąć przed podaniem. Ich struktura nie jest przyjemna w smaku.

Przystawki

Miętowe marynaty, sosy czatni i masła można wykorzystać do wzbogacenia smaku mięsa. Mięta najlepiej sprawdza się w przypadku jagnięciny. Niektóre owoce morza (homary i przegrzebki) oraz ryby (sola) dobrze współgrają z miętowym sosem czatni. Mięta podkreśla też smak tajskich i chińskich sajgonek. Niewielka ilość posiekanej mięty udekoruje jajecznicę, omlet lub jaja foo yung.

Przechowywanie

Świeżo ścięte łodygi mięty włożyć do wazonu z wodą. Będą świeże przez kilka dni. Mięta zakupiona w supermarkecie nie jest już tak świeża. Należy umieścić ją w plastikowym worku i włożyć do lodówki. Suszoną miętę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w ciemnym i suchym miejscu.

Wartości odżywcze

Porcja: 0.05g Kalorie: 0.035 kcl

Błonnik pokarmowy0.004   g

z cukrów0.027 kcal

z białek0.0046 kcal

Gęstość5.5E-09 g

Objętość0.46 g/m3

Food folate5.7E-08   μg

Tłuszcze jednonienasycone1.7E-05   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.000254   μg

Tłuszcz0.00047   g

Tłuszcze nasycone0.000123   μg

Węglowodany0.0074   g

Total Folate5.7E-08   μg

Białko0.0019   g

Tryptofan2.9E-05   g

Treonina7.7E-05   g

Izoleucyna7.7E-05   g

Leucine0.000141   g

Lysine8.1E-05   g

Metionina2.7E-05   g

Cystyna2.1E-05   g

Fenyloalanina9.6E-05   g

Tyrosine5.7E-05   g

Walina9.4E-05   g

Arginina8.7E-05   g

Histydyna3.8E-05   g

Alanina9.8E-05   g

Kwas asparaginowy0.000222   g

Kwas glutaminowy0.000205   g

Glicyna9E-05   g

Prolina7.7E-05   g

Seryna7.3E-05   g

A1.1E-07   μg

B14.1E-08   mg

C1.6E-05   mg

B66.5E-08   mg

B38.5E-07   mg

B120   μg

B21.3E-07   mg

B51.7E-07   μg

B90   μg

Retinol0   μg

A(IU)2.1   IU

Omega-30.000218 mg

Omega-63.5E-05 mg

Fosfor3.7E-05   mg

Magnez4E-05   mg

Potas0.000285   mg

Sód1.6E-05   μg

Wapń0.000122   mg

Żelazo2.5E-06   mg

Cynk5.6E-07   mg

Mangan5.9E-07   μg

Miedź1.6E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol6.5E-06   μg