ßßß
Składniki:250 g wafli smietankowych150 g masła1 op. kremu o smaku ajerkoniaku800 ml mleka1 op. budyniu waniliowego z cukrem1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej1 łyżka cukru z wanilią (lub 1/2 laski wanilii)3/4 szklanki słonych krakersów1/2 szklanki kandyzowanego aloesu ( lub ananasa )polewa : 1/3 kostki masła , 3 łyżki mleka, 2 łyż cukru,2 łyż kakao, olejek rumowyPrzygotowanie:Krem budyniowy: 400 ml mleka gotujemy z cukrem waniliowym. W 100 ml rozpuszczamy budyń z mąką. Gotujemy gęsty krem. Studzimy. Po czym łączymy z ubitym masłem, miksując na jednolitą masę.Spód: wafle kruszymy. 50 g masła topimy i mieszamy z waflami. Rozkładamy na spodzie tortownicy (d = 25-27 cm ) i wkładamy do lodówki.Krem ajerkoniakowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu – miksując mieszankę z 300 ml mleka.Polewa: Składniki mieszamy w garnku, po rozpuszczeniu masła gotujemy 5 minut. Studzimy.Krakersy lekko kruszymy, aloes ( ananas lub inne owoce w cukrze ) kroimy.Składanie :Na spodzie z wafli wykładamy krem do tortów,Na nim łyżką, porcje kremu budyniowego ,Kruszymy krakersy,Rozkładamy pokrojony w paski aloes,Zalewamy czekoladą i odstawiamy do stężenia, na co najmniej 2 godziny.Dekorujemy. U mnie czekoladowe rybki i liski mięty ( z balkonu ).***Oczywiście krem do tortów możecie zastąpić kremówką ubitą z cukrem pudrem. Mi chodziło tu o zestawienie różnych struktur i konsystencji. Ciekawym dodatkiem byłyby też solone orzechy ziemne , podprażony słonecznik lub migdały w karmelu – wtedy jednak rezygnujemy z aloesu.Powiązane notki:Pischinger , czekoladowy tort – mazurek bez pieczeniaSernik – tort na zimno z truskawkami i galaretką ( bez pieczenia)Biszkopt z kremem czekoladowym – Ciasto o smaku RafaelloCiasto biszkoptowe „Pijak”Ciasto kokosowe z budyniem