Wykonanie
3 Flares Twitter 0 Facebook 3 3 3 3 Flares ×Ciężko uwierzyć , że tak dobre ciasto może powstać bez pieczenia. Oczywiście jeśli macie ochotę , możecie je podać na spodzie kruchym lub
biszkoptowym. Przepis był lekko improwizowany. Użycie gotowego kremu do
tortów było tu ratunkiem – brakowało mi czegoś przy kremie budyniowym. Jeśli bardzo się spieszycie użyjcie
czekolady jako polewy. Ciasto podałam na urodzinach synka, w całości zniknęło ze stołu, co jest nie lada wyczynem, zazwyczaj zostawał kawałek lub dwa. Spróbujcie, robi się je bardzo szybko, przy odpowiednim rozkładzie pracy.
Składniki:250 g
wafli smietankowych150 g
masła1 op. kremu o smaku
ajerkoniaku800 ml
mleka1 op. budyniu
waniliowego z
cukrem1 łyżka
mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej1 łyżka
cukru z
wanilią (lub 1/2
laski wanilii)3/4 szklanki słonych
krakersów1/2 szklanki kandyzowanego aloesu ( lub
ananasa )polewa : 1/3 kostki
masła , 3 łyżki
mleka, 2 łyż
cukru,2 łyż
kakao,
olejek rumowyPrzygotowanie:Krem budyniowy: 400 ml
mleka gotujemy z
cukrem waniliowym. W 100 ml rozpuszczamy
budyń z
mąką. Gotujemy gęsty krem. Studzimy. Po czym łączymy z ubitym
masłem, miksując na jednolitą masę.Spód:
wafle kruszymy. 50 g
masła topimy i mieszamy z
waflami. Rozkładamy na spodzie tortownicy (d = 25-27 cm ) i wkładamy do lodówki.Krem
ajerkoniakowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu – miksując mieszankę z 300 ml
mleka.Polewa: Składniki mieszamy w garnku, po rozpuszczeniu
masła gotujemy 5 minut. Studzimy.
Krakersy lekko kruszymy, aloes (
ananas lub inne
owoce w cukrze ) kroimy.Składanie :Na spodzie z
wafli wykładamy krem do
tortów,Na nim łyżką, porcje kremu budyniowego ,Kruszymy
krakersy,Rozkładamy pokrojony w paski aloes,Zalewamy
czekoladą i odstawiamy do stężenia, na co najmniej 2 godziny.Dekorujemy. U mnie
czekoladowe rybki i liski
mięty ( z balkonu ).***Oczywiście krem do
tortów możecie zastąpić kremówką ubitą z
cukrem pudrem. Mi chodziło tu o zestawienie różnych struktur i konsystencji. Ciekawym dodatkiem byłyby też solone
orzechy ziemne , podprażony
słonecznik lub
migdały w karmelu – wtedy jednak rezygnujemy z aloesu.Powiązane notki:Pischinger ,
czekoladowy tort – mazurek bez pieczeniaSernik – tort na zimno z
truskawkami i
galaretką ( bez pieczenia)
Biszkopt z
kremem czekoladowym – Ciasto o smaku RafaelloCiasto
biszkoptowe „Pijak”Ciasto
kokosowe z
budyniem