Wykonanie
Kolorowe ciacho z dużą ilością kremu
Biszkopt9 jaj25 dkg
cukru15 dkg
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
wanilii w płynie lub
cukier waniliowy9 łyżek ciepłej
wodyMasa1 litr
mlekabudyń waniliowy lub
śmietankowy5
żółtek5 łyżek
mąki kartoflanej1 łyżeczka
wanilii1 szkl.
cukru45 dkg.
masła2
galaretkipuszka
ananasa10 dkg.
rodzynek5 dkg
czekolady deserowej1 łyżka
kakaospirytus do smakuSposób przygotowania
Biszkopt :
Żółtka utrzeć z
cukrem i
wanilią do białości, dodać
wodę.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, wsypać do utartych
żółtek, wymieszać.
Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą
żółtkową. Przelać do formy o wymiarach 36/22 cm. Piec około 30 minut w temp. 175*C. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części.Masa: W 1,5 szklanki
mleka rozmieszać
budyń,
mąkę i
żółtka. Resztę
mleka zagotować z
cukrem i
wanilią, na gotujące się
mleko wlać
budyń, zagotować.
Masło utrzeć, do utartego dodać wystudzony
budyń i
spirytus. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać
kakao,
rodzynki wcześniej sparzone, i pokrojoną
czekoladę.
Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej
wody, odstawić do lekkiego stężenia.Przełożenie placka :
Biszkopt – masa ciemna –
biszkopt – masa jasna – pokrojone
ananasy – tężejąca
galaretka.RadyZ tego przepisu
biszkopt wychodzi wilgotny i bardziej zbity niż zwykły tradycyjny (taki
biszkopt lubi moja rodzinka), dlatego też możemy zrobić
biszkopt według własnego, ulubionego przepisu.