ßßß
Biszkopt9 jaj25 dkg cukru15 dkg mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka wanilii w płynie lub cukier waniliowy9 łyżek ciepłej wodyMasa1 litr mlekabudyń waniliowy lub śmietankowy5 żółtek5 łyżek mąki kartoflanej1 łyżeczka wanilii1 szkl. cukru45 dkg. masła2 galaretkipuszka ananasa10 dkg. rodzynek5 dkg czekolady deserowej1 łyżka kakaospirytus do smakuSposób przygotowaniaBiszkopt : Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią do białości, dodać wodę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do utartych żółtek, wymieszać. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą żółtkową. Przelać do formy o wymiarach 36/22 cm. Piec około 30 minut w temp. 175*C. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części.Masa: W 1,5 szklanki mleka rozmieszać budyń, mąkę i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią, na gotujące się mleko wlać budyń, zagotować. Masło utrzeć, do utartego dodać wystudzony budyń i spirytus. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, rodzynki wcześniej sparzone, i pokrojoną czekoladę. Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.Przełożenie placka : Biszkopt – masa ciemna – biszkopt – masa jasna – pokrojone ananasy – tężejąca galaretka.RadyZ tego przepisu biszkopt wychodzi wilgotny i bardziej zbity niż zwykły tradycyjny (taki biszkopt lubi moja rodzinka), dlatego też możemy zrobić biszkopt według własnego, ulubionego przepisu.