ßßß Cookit - przepis na Ambasador

Ambasador

nazwa

Wykonanie

Kolorowe ciacho z dużą ilością kremu
Biszkopt
9 jaj
25 dkg cukru
15 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka wanilii w płynie lub cukier waniliowy
9 łyżek ciepłej wody
Masa
1 litr mleka
budyń waniliowy lub śmietankowy
5 żółtek
5 łyżek mąki kartoflanej
1 łyżeczka wanilii
1 szkl. cukru
45 dkg. masła
2 galaretki
puszka ananasa
10 dkg. rodzynek
5 dkg czekolady deserowej
1 łyżka kakao
spirytus do smaku
Sposób przygotowania
Biszkopt : Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią do białości, dodać wodę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do utartych żółtek, wymieszać. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą żółtkową. Przelać do formy o wymiarach 36/22 cm. Piec około 30 minut w temp. 175*C. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części.
Masa: W 1,5 szklanki mleka rozmieszać budyń, mąkę i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią, na gotujące się mleko wlać budyń, zagotować. Masło utrzeć, do utartego dodać wystudzony budyń i spirytus. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, rodzynki wcześniej sparzone, i pokrojoną czekoladę. Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Przełożenie placka : Biszkopt – masa ciemna – biszkopt – masa jasna – pokrojone ananasy – tężejąca galaretka.
Rady
Z tego przepisu biszkopt wychodzi wilgotny i bardziej zbity niż zwykły tradycyjny (taki biszkopt lubi moja rodzinka), dlatego też możemy zrobić biszkopt według własnego, ulubionego przepisu.
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/ambasador