Wykonanie
Dzisiaj kolejne ciasto które mi wyszło :)potrzebne składniki: na ciasto:1 szklanka
maku,1 szklanka
białek,1 szklanka
cukru,1 szklanka
mąki,1
margaryna,1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,3 łyżki
kokosu. na krem:1 kostka
masła lib
margaryny,2
żółtka,200 g
cukru,1
cukier waniliowy,1 szklanka
mleka,1
budyń waniliowy,1 kieliszek
spirytusu,sok z 1
cytryny. na poncz:1 szklanka
wody,2 kieliszki
spirytusu,4 łyżeczki
soku z cytryny,2 łyżeczki
cukru.do przyozdobienia:duża paczka delicji lub paczka
biszkoptów +
czekolada mleczna +
rodzynkizaczynamy od ciasta:Suche składniki łączymy, następnie cienkim strumieniem dodajemy rozpuszczoną
margarynę w temperaturze pokojowej, wszystko dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich masę
makową i delikatnie mieszamy.Wszystko wylewamy na wytłuszczoną i wysypaną
bułką tartą blachę i pieczemy 30-40 minuy w temperaturze 180 stopni.krem:Odlewamy trochę
mleka i rozpuszczamy w nim
budyń, resztę
mleka gotujemy.
Żółtka ucieramy z
cukrem i
wanilią, wlewamy gorące
mleko i rozpuszczony
budyń, gotujemy na małym ogniu aż całość zgęstnieje, cały czas mieszając. Zostawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy
budyń,
spirytus i
sok z cytryny, dokładnie mieszamu.poncz: w ciepłej wodzie rozpuszczamy
cukier, kiedy ostygnie dodajemy
sok z cytryny i
spirytus.a teraz składamy ciasto :)placek makowy dokładnie nasączamy ponczem, na ciasto wykładamy masę, a na niej układamy nasączone ponczem
biszkopty, które następnie polewamy stopioną
czekoladą, na każdym
biszkopcie układamy
rodzynkę (lub jak w moim przypadku zamiast
biszkoptów używamy delicji).