Wykonanie
Ciasto smaczne i delikatne, bardzo łatwe do przygotowania, rozpływające się w ustach.Gorąco zachęcam do pieczenia ....
Składniki:
Biszkopt :-4
jajka-13 dkg
cukru-15 dkg
mąki tortowej-1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 3 łyżki
wody gazowanej lub oranżady
Białka ubić na sztywno i stopniowo dodawać
cukier ,dalej ubijając do wyczerpania
cukru ,następnie ,dodać
żółtka i
wodę...Na koniec dodajemy przesianą
mąkę ,wymieszaną z
proszkiem do pieczenia( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki )Piec w temperaturze 180 stopniNakropienie do
biszkopta :- 1 szklanka przegotowanej
wody- sok z 1/2
cytryny- (2-3 ) łyżki
cukruPłytka kokosowa:-7
białek-1 szklanka
cukru pudru-1 szklanka wiórek
kokosowychBiałka ubić na sztywną pianę,następnie dodać 1 szklankę
cukru pudru, dalej ubijając na koniec, dodać jedną szklankę wiórek
kokosowych i delikatnie wymieszać. Wyłożyć, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .Pieczemy w nagrzanym piekarniku20 -30 minut w temperaturze180 -190 stopni .Masa:-7
żółtek-3 szklanki
mleka1 szklanka
cukru pudru-1
cukier waniliowy-1 kostka
masła lub
margaryny-1
budyń śmietankowy lub
waniliowy-10 dkg
maki ziemniaczanej-5 dkg
rodzynek-4 połówki
brzoskwiń z puszkiPolewa :-1/2
czekolady deserowej-4 łyżki
mleka-1 łyżeczkę
masła(
masło,
mleko czekoladę całość rozpuścić )Przygotowanie:
Żółtka , utrzeć z 1 szklanka
cukru pudru i
cukrem waniliowym ,dodać 1 szklankę zimnego
mleka,
mąkę ziemniaczana i
budyń, Wszystkie składniki połączyć mikserem, już połączone dodać do 2 szklanek gotującego się
mleka, całość gotować aż
budyń zgęstnieje (intensywnie mieszając ) Odstawić do wystygnięcia . Zimny przecisnąć przez praskę .
Masło utrzeć na pulchną masę dodawać po łyżce zimnego budyniu i dalej ucierać (można użyć miksera )1/3 masy odłożyć do miseczki, do pozostałej części masy dodać
rodzynki i drobno pokrojone( w kostkę )
brzoskwinie .
Biszkopt nasączyć,rozsmarować,na nim przygotowaną masę z
rodzynkami i
brzoskwiniami,następnie przykryć płytką
kokosową (płytką
kokosową przykrywamy razem z papierem od strony... gdzie go nie ma... gdy już placek przykryjemy dopiero delikatnie odrywamy papier.Na wierzch wyłożyć masę bez
bakalii i równo rozsmarować.Polać rozpuszczoną
czekoladąBlacha 40x26Smacznego !!!