ßßß
 
            
        


 Składniki:Biszkopt :-4 jajka-13 dkg cukru-15 dkg mąki tortowej-1 łyżeczka proszku do pieczenia- 3 łyżki wody gazowanej lub oranżadyBiałka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru ,następnie ,dodać żółtka i wodę...Na koniec dodajemy przesianąmąkę ,wymieszaną z proszkiem do pieczenia( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki )Piec w temperaturze 180 stopniNakropienie do biszkopta :- 1 szklanka przegotowanej wody- sok z 1/2 cytryny- (2-3 ) łyżki cukruPłytka kokosowa:-7 białek-1 szklanka cukru pudru-1 szklanka wiórek kokosowychBiałka ubić na sztywną pianę,następnie dodać 1 szklankę cukru pudru, dalej ubijając na koniec, dodać jedną szklankę wiórek kokosowych i delikatnie wymieszać. Wyłożyć, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .Pieczemy w nagrzanym piekarniku20 -30 minut w temperaturze180 -190 stopni .Masa:-7 żółtek-3 szklanki mleka1 szklanka cukru pudru-1 cukier waniliowy-1 kostka masła lub margaryny-1 budyń śmietankowy lub waniliowy-10 dkg maki ziemniaczanej-5 dkg rodzynek-4 połówki brzoskwiń z puszkiPolewa :-1/2 czekolady deserowej-4 łyżki mleka-1 łyżeczkę masła(masło,mleko czekoladę całość rozpuścić )Przygotowanie:Żółtka , utrzeć z 1 szklanka cukru pudru i cukrem waniliowym ,dodać 1 szklankę zimnego mleka, mąkę ziemniaczana i budyń, Wszystkie składniki połączyć mikserem, już połączone dodać do 2 szklanek gotującego się mleka, całość gotować aż budyń zgęstnieje (intensywnie mieszając ) Odstawić do wystygnięcia . Zimny przecisnąć przez praskę .Masło utrzeć na pulchną masę dodawać po łyżce zimnego budyniu i dalej ucierać (można użyć miksera )1/3 masy odłożyć do miseczki, do pozostałej części masy dodać rodzynki i drobno pokrojone( w kostkę ) brzoskwinie .Biszkopt nasączyć,rozsmarować,na nim przygotowaną masę z rodzynkami i brzoskwiniami,następnie przykryć płytką kokosową (płytką kokosową przykrywamy razem z papierem od strony... gdzie go nie ma... gdy już placek przykryjemy dopiero delikatnie odrywamy papier.Na wierzch wyłożyć masę bez bakalii i równo rozsmarować.Polać rozpuszczoną czekoladąBlacha 40x26Smacznego !!!
Składniki:Biszkopt :-4 jajka-13 dkg cukru-15 dkg mąki tortowej-1 łyżeczka proszku do pieczenia- 3 łyżki wody gazowanej lub oranżadyBiałka ubić na sztywno i stopniowo dodawać cukier ,dalej ubijając do wyczerpania cukru ,następnie ,dodać żółtka i wodę...Na koniec dodajemy przesianąmąkę ,wymieszaną z proszkiem do pieczenia( całość delikatnie łączymy za pomocą drewnianej łyżki )Piec w temperaturze 180 stopniNakropienie do biszkopta :- 1 szklanka przegotowanej wody- sok z 1/2 cytryny- (2-3 ) łyżki cukruPłytka kokosowa:-7 białek-1 szklanka cukru pudru-1 szklanka wiórek kokosowychBiałka ubić na sztywną pianę,następnie dodać 1 szklankę cukru pudru, dalej ubijając na koniec, dodać jedną szklankę wiórek kokosowych i delikatnie wymieszać. Wyłożyć, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .Pieczemy w nagrzanym piekarniku20 -30 minut w temperaturze180 -190 stopni .Masa:-7 żółtek-3 szklanki mleka1 szklanka cukru pudru-1 cukier waniliowy-1 kostka masła lub margaryny-1 budyń śmietankowy lub waniliowy-10 dkg maki ziemniaczanej-5 dkg rodzynek-4 połówki brzoskwiń z puszkiPolewa :-1/2 czekolady deserowej-4 łyżki mleka-1 łyżeczkę masła(masło,mleko czekoladę całość rozpuścić )Przygotowanie:Żółtka , utrzeć z 1 szklanka cukru pudru i cukrem waniliowym ,dodać 1 szklankę zimnego mleka, mąkę ziemniaczana i budyń, Wszystkie składniki połączyć mikserem, już połączone dodać do 2 szklanek gotującego się mleka, całość gotować aż budyń zgęstnieje (intensywnie mieszając ) Odstawić do wystygnięcia . Zimny przecisnąć przez praskę .Masło utrzeć na pulchną masę dodawać po łyżce zimnego budyniu i dalej ucierać (można użyć miksera )1/3 masy odłożyć do miseczki, do pozostałej części masy dodać rodzynki i drobno pokrojone( w kostkę ) brzoskwinie .Biszkopt nasączyć,rozsmarować,na nim przygotowaną masę z rodzynkami i brzoskwiniami,następnie przykryć płytką kokosową (płytką kokosową przykrywamy razem z papierem od strony... gdzie go nie ma... gdy już placek przykryjemy dopiero delikatnie odrywamy papier.Na wierzch wyłożyć masę bez bakalii i równo rozsmarować.Polać rozpuszczoną czekoladąBlacha 40x26Smacznego !!!