Wykonanie
            
Kiedy wybieramy się z wizytą do mojej teściowej moje 
kubki smakowe szykują się zawsze na genialne doznania. Czasem uch cierpliwość zostaje nagrodzona sernikiem z rosą (przepis znajdziecie tutaj) a czasem sernik z 
brzoskwiniami i nie wiem czy właśnie ta druga opcja nie jest lepsza...W każdym razie na tegoroczną Wielkanoc przetestowałam zdobyty przepis i wyszło jak na obrazku (a raczej zdjęciu:)) polecam, bo sernik jest niby taki zwykły ale warto 
mieć w swoich notatkach taką recepturę, bo to ciasto po prostu smakuje i jest proste także w wykonaniu.Ponieważ podkładem i wierzchem ciasta będzie kruche ciasto, oprócz 
sera potrzebujemy:Na ciasto:3 szklanki 
mąki1 kostkę 
margaryny1 szklankę 
cukru5 
żółtek (
białka oddzielamy do osobnego naczynia)1 łyżeczkę 
proszku do pieczenia1-2 łyżki 
kakaododatkowo będzie nam potrzebna szklanka 
cukru do piany

Na masę 
serową:1 kg 
sera (w tym przypadku z wiaderka)0,5 kostki 
masła lub 
margaryny0,5 szklanki 
cukru pudru1 
jajko (tym razem całe)1 
żółtko (
białko dodajemy do 5-ciu pozostałych
budyń śmietankowy (może być też 
waniliowy)0,5 szklanki 
mleka2 łyżki 
mąki ziemniaczanej0,5 
cytryny1 puszka 
brzoskwińPiekarnik ustawiamy na 180 stopni.

Zaczynamy oczywiście od ciasta. 
Mąkę, 
margarynę i pozostałe składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy do brytfanki (wcześniej ją natłuszczamy i posypujemy 
bułką tartą). Do mniejszej części dodajemy 1-2 łyżki 
kakao, zagniatamy i wkładamy do lodówki. Dokładnie wyklejoną 
ciastem formę umieszczamy w piekarniku i pozostawiamy na ok 20 min (aż się zarumieni).W tym czasie zajmujemy się masą 
serową.
 Ser
Ser ucieramy z 
masłem i 
cukrem. Kiedy uzyskamy jednolitą masę dodajemy 
jajka, znowu mieszamy a następnie dodajemy rozmieszany w 
mleku budyń, 
sok z cytryny i 
mąkę ziemniaczaną.Masę 
serową wylewamy na podpieczone kruche ciasto i układamy na niej pokrojone 
brzoskwinie.Wkładamy do piekarnika na ok. 30 min (aż 
ser ładnie się podniesie i lekko usztywni).
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do nich szklankę 
cukru (stopniowo). Na lekko podpieczony sernik wykładamy pianę i ucieramy na nią naszą 
kakaową część kruchego ciasta.Brytfanka wraca do piekarnika i tam pozostaje jeszcze ok. 20 min. Po tym czasie zmniejszamy moc do 150% i trzymamy ciasto kolejne 15 min. Piekarnik wyłączamy i czekamy aż sernik choć trochę ostygnie...ja zrobiłam to z trudem:)
