Wykonanie
Kiedy wybieramy się z wizytą do mojej teściowej moje
kubki smakowe szykują się zawsze na genialne doznania. Czasem uch cierpliwość zostaje nagrodzona sernikiem z rosą (przepis znajdziecie tutaj) a czasem sernik z
brzoskwiniami i nie wiem czy właśnie ta druga opcja nie jest lepsza...W każdym razie na tegoroczną Wielkanoc przetestowałam zdobyty przepis i wyszło jak na obrazku (a raczej zdjęciu:)) polecam, bo sernik jest niby taki zwykły ale warto
mieć w swoich notatkach taką recepturę, bo to ciasto po prostu smakuje i jest proste także w wykonaniu.Ponieważ podkładem i wierzchem ciasta będzie kruche ciasto, oprócz
sera potrzebujemy:Na ciasto:3 szklanki
mąki1 kostkę
margaryny1 szklankę
cukru5
żółtek (
białka oddzielamy do osobnego naczynia)1 łyżeczkę
proszku do pieczenia1-2 łyżki
kakaododatkowo będzie nam potrzebna szklanka
cukru do piany
Na masę
serową:1 kg
sera (w tym przypadku z wiaderka)0,5 kostki
masła lub
margaryny0,5 szklanki
cukru pudru1
jajko (tym razem całe)1
żółtko (
białko dodajemy do 5-ciu pozostałych
budyń śmietankowy (może być też
waniliowy)0,5 szklanki
mleka2 łyżki
mąki ziemniaczanej0,5
cytryny1 puszka
brzoskwińPiekarnik ustawiamy na 180 stopni.
Zaczynamy oczywiście od ciasta.
Mąkę,
margarynę i pozostałe składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy do brytfanki (wcześniej ją natłuszczamy i posypujemy
bułką tartą). Do mniejszej części dodajemy 1-2 łyżki
kakao, zagniatamy i wkładamy do lodówki. Dokładnie wyklejoną
ciastem formę umieszczamy w piekarniku i pozostawiamy na ok 20 min (aż się zarumieni).W tym czasie zajmujemy się masą
serową.
Ser ucieramy z
masłem i
cukrem. Kiedy uzyskamy jednolitą masę dodajemy
jajka, znowu mieszamy a następnie dodajemy rozmieszany w
mleku budyń,
sok z cytryny i
mąkę ziemniaczaną.Masę
serową wylewamy na podpieczone kruche ciasto i układamy na niej pokrojone
brzoskwinie.Wkładamy do piekarnika na ok. 30 min (aż
ser ładnie się podniesie i lekko usztywni).
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do nich szklankę
cukru (stopniowo). Na lekko podpieczony sernik wykładamy pianę i ucieramy na nią naszą
kakaową część kruchego ciasta.Brytfanka wraca do piekarnika i tam pozostaje jeszcze ok. 20 min. Po tym czasie zmniejszamy moc do 150% i trzymamy ciasto kolejne 15 min. Piekarnik wyłączamy i czekamy aż sernik choć trochę ostygnie...ja zrobiłam to z trudem:)