Wykonanie
Ciasto, które nie może się nie udać. Jeżeli jesteś osobą, która boi się pieczenia i robienia mas do
tortów, które trzeba łączyć poprzez miksowanie lub po prostu jeżeli chcesz zrobić ciasto, do którego nie potrzeba dużo pracy, to ten
biszkopt jest idealny :)
Składniki:2
spody biszkoptowe do
tortów,2
galaretki,400g
truskawek.Masa budyniowa:3 budynie
waniliowe,6łyżek
cukru (jeżeli budynie są bez dodatku
cukru),200g
masła,1l
mleka.Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić w 0,9l
wody.Odlać trochę
mleka i wymieszać w nim budynie. Resztę
mleka zagotować z
masłem i
cukrem. Gdy
masło się rozpuści i
mleko zacznie się gotować dodać rozpuszczony
budyń. Zamieszać, gdy
zrobi się gęsty odstawić z ognia. Pierwszy spód
biszkoptu włożyć na dno tortownicy, wylać połowę gorącego budyniu. Odstawić na chwilę by
budyń odparował. Przykryć drugim
spodem i wylać drugą połowę budyniu. Poukładać
truskawki, lekko je wciskając w masę - nie trzeba czekać aż
budyń wystygnie, ja układałam na gorącym. Gdy
galaretka zacznie tężeć, a reszta ciasta już całkowicie wystygła można tą
galaretkę wylać na górę. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Smacznego!!!