Wykonanie
Chatka w trochę innym wydaniu - na waflach, z wkładem serduszkowym z
ciastek oreo zatopionym w
masie budyniowo-
maślanej. Mega słodka, ale za to jaka ładna :) Przepis podpatrzyłam na rumuńskich blogach, ale wkład serduszkowy to inwencja własna :)W oryginale chatka wygląda inaczej (można podpatrzyć np. tutaj lub wpisując w wyszukiwarce "prajitura cabana"), w kremie budyniowo-maślanym zatopione są
kakaowe paluszki z ciasta półkruchego. Równie dobrze można je zastąpić podłużnymi
biszkoptami.Odsyłam też do bardzo popularnego przepisu na blogu: Chatka Baby Jagi z masą
serową .
Składniki:
2
wafle tortowe700 ml
mleka1 łyżka ekstraktu
waniliowego300 g
cukru6
żółtek7 łyżek
mąki250 g miękkiego
masła350 g ciemnych markiz, np. oreo3 czubate łyżki
kremu czekoladowego, np. nutelliPrzygotowanie:Krem:Do garnka z grubym dnem wlać
mleko, dodać ekstrakt
waniliowy i jedną szklankę
cukru. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając i uważając, żeby nie wykipiało. Odstawić.W miseczce wymieszać pozostały
cukier z
mąką. W misie miksera utrzeć na gładką masę
żółtka razem z mieszanką
cukru i
mąki. Do
żółtek powoli dolewać po trochu przestudzone
mleko, ciągle miksując. UWAGA:
mleko trzeba dolewać cienką strużką, aby
żółtka się nie ścięły.Przelać krem do garnka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż do uzyskania konsystencji budyniu.
Gotowy
budyń odstawić do przestygnięcia, następnie przełożyć do miski, przykryć folią, żeby nie zrobił się kożuch i wstawić do lodówki do całkowitego wystygnięcia. W międzyczasie przygotować wkład serduszkowy, a następnie dokończyć robienie kremu:
Masło utrzeć na puch, następnie (dalej ucierając) dodawać po łyżce zimnego budyniu.Wkład seruszkowy:W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić
ciastka, dodać
krem czekoladowy i miksować do połączenia składników. Przygotować deskę do krojenia. Z masy
ciasteczkowej uformować kulki, spłaszczyć na desce i foremką wycinać serduszka. Serduszka układać jedno na drugim, tworząc 2 piramidki, które połączone razem będą miały długość
wafla.
Następnie włożyć deskę z wkładem serduszkowym do zamrażalnika, aby masa stwardniała.Składanie chatki:
Wafle przeciąć wzdłuż na pół (do chatki potrzebne będą 3 kawałki). Na każdym
waflu rozsmarować krem.
Na jednym z nich na środku wetknąć wkład serduszkowy, a następnie pokryć go kremem - najwięcej nałożyć na górze, aby po złożeniu chatki nie było dziury.
Pozostałe
wafle przykleić do
boków chatki, przełożyć na talerz, na którym będzie serwowana i polać dowolną polewą. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.