ßßß
Składniki:
2 wafle tortowe700 ml mleka1 łyżka ekstraktu waniliowego300 g cukru6 żółtek7 łyżek mąki250 g miękkiego masła350 g ciemnych markiz, np. oreo3 czubate łyżki kremu czekoladowego, np. nutelliPrzygotowanie:Krem:Do garnka z grubym dnem wlać mleko, dodać ekstrakt waniliowy i jedną szklankę cukru. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając i uważając, żeby nie wykipiało. Odstawić.W miseczce wymieszać pozostały cukier z mąką. W misie miksera utrzeć na gładką masę żółtka razem z mieszanką cukru i mąki. Do żółtek powoli dolewać po trochu przestudzone mleko, ciągle miksując. UWAGA: mleko trzeba dolewać cienką strużką, aby żółtka się nie ścięły.Przelać krem do garnka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż do uzyskania konsystencji budyniu.
Gotowy budyń odstawić do przestygnięcia, następnie przełożyć do miski, przykryć folią, żeby nie zrobił się kożuch i wstawić do lodówki do całkowitego wystygnięcia. W międzyczasie przygotować wkład serduszkowy, a następnie dokończyć robienie kremu:Masło utrzeć na puch, następnie (dalej ucierając) dodawać po łyżce zimnego budyniu.Wkład seruszkowy:W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać krem czekoladowy i miksować do połączenia składników. Przygotować deskę do krojenia. Z masy ciasteczkowej uformować kulki, spłaszczyć na desce i foremką wycinać serduszka. Serduszka układać jedno na drugim, tworząc 2 piramidki, które połączone razem będą miały długość wafla.
Następnie włożyć deskę z wkładem serduszkowym do zamrażalnika, aby masa stwardniała.Składanie chatki:Wafle przeciąć wzdłuż na pół (do chatki potrzebne będą 3 kawałki). Na każdym waflu rozsmarować krem.
Na jednym z nich na środku wetknąć wkład serduszkowy, a następnie pokryć go kremem - najwięcej nałożyć na górze, aby po złożeniu chatki nie było dziury.
Pozostałe wafle przykleić do boków chatki, przełożyć na talerz, na którym będzie serwowana i polać dowolną polewą. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

