Wykonanie
Ach te ciasta Siostry Anastazji:) Nie sposób im się oprzeć. Takie pyszne i tak efektownie wyglądają, ze pokusiłam się o zrobienie kolejnego z Jej przebogatego zbioru. To pochodzi z 100 Nowych Ciast i jak zwykle wyszło wspaniałe. Polecam.
Składniki:1 spód
biszkoptowy czekoladowy z 4 jaj1 spód
biszkoptowy biały z 4 jajMasa budyniowa:1 litr
mleka4 budynie
śmietankowe1 1/2 kostki
masła1 płaska łyżeczka
kakao1 1/2 szklanki
cukruMasa
toffi:2 szklanki
mleka2 szklanki
cukru1/2 kostki
masła2 łyżeczki
kakaoDodatki:2 listki
wafliPolewa:1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukru2 płaskie łyżeczki
kakaoWykonanie:Najpierw przygotowuję masę
toffi.
Mleko gotuje z
cukrem na bardzo małym ogniu ok 2 godz. Gdy nabierze pięknego karmelowego odcienia i zgęstnieje, wyłączam gaz wrzucam
margarynę i mieszam, aż się rozpuści. Dodaję
kakao, mieszam by nie było grudek. Studzę i smaruję pierwszy
wafel i przykrywam drugim. Piekę
spody biszkoptowe i odstawiam do przestygnięcia. W połowie
mleka gotuję 2 budynie, w pozostałym
mleku-kolejne dwa. Obydwa przykrywam folią spożywczą zabezpieczając w ten sposób przed utworzeniem się kożucha i studzę. Połowę
masła ucieram z połową
cukru i dodaję porcjami zimny
budyń. Pozostałe
masło ucieram z resztą
cukru, dodaję zimny
budyń oraz
kakao. Na ciemny spód
biszkoptowy wykładam jasną masę, na masę kładę
wafel z
toffi, na to masę
kakaową i przykrywam jasnym
spodem biszkoptowym. Całość polewam
polewą czekoladową, której wszystkie składniki najpierw podgrzewam do rozpuszczenia się, a
potem odstawiam by wystygła.Jeżeli nie chce się Wam czekać dwie godziny by ugotować masę
toffi, to proponuję kupić gotową lub
mleko skondensowane, które jednakże również należy gotować ok 2 godz, tyle, że nie ma potrzeby mieszania non stop:)