ßßß
Składniki:1 spód biszkoptowy czekoladowy z 4 jaj1 spód biszkoptowy biały z 4 jajMasa budyniowa:1 litr mleka4 budynie śmietankowe1 1/2 kostki masła1 płaska łyżeczka kakao1 1/2 szklanki cukruMasa toffi:2 szklanki mleka2 szklanki cukru1/2 kostki masła2 łyżeczki kakaoDodatki:2 listki wafliPolewa:1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru2 płaskie łyżeczki kakaoWykonanie:Najpierw przygotowuję masę toffi. Mleko gotuje z cukrem na bardzo małym ogniu ok 2 godz. Gdy nabierze pięknego karmelowego odcienia i zgęstnieje, wyłączam gaz wrzucam margarynę i mieszam, aż się rozpuści. Dodaję kakao, mieszam by nie było grudek. Studzę i smaruję pierwszy wafel i przykrywam drugim. Piekę spody biszkoptowe i odstawiam do przestygnięcia. W połowie mleka gotuję 2 budynie, w pozostałym mleku-kolejne dwa. Obydwa przykrywam folią spożywczą zabezpieczając w ten sposób przed utworzeniem się kożucha i studzę. Połowę masła ucieram z połową cukru i dodaję porcjami zimny budyń. Pozostałe masło ucieram z resztą cukru, dodaję zimny budyń oraz kakao. Na ciemny spód biszkoptowy wykładam jasną masę, na masę kładę wafel z toffi, na to masę kakaową i przykrywam jasnym spodem biszkoptowym. Całość polewam polewą czekoladową, której wszystkie składniki najpierw podgrzewam do rozpuszczenia się, a potem odstawiam by wystygła.Jeżeli nie chce się Wam czekać dwie godziny by ugotować masę toffi, to proponuję kupić gotową lub mleko skondensowane, które jednakże również należy gotować ok 2 godz, tyle, że nie ma potrzeby mieszania non stop:)