ßßß
Biszkopt czekoladowy:4 jajka3/4 szklanki cukru2 łyżki mąki pszennej1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa:1 opakowanie budyniu śmietankowego1/2 litra mleka1 kostka masła3/4 szklanki cukruPolewa:1 kostka masła1 szklanka cukru2 łyżeczki kakao1/4 szklanki mlekaWykonanie:Pieczemy biszkopt. W tym celu białka ubijam na pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszam razem i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Ciasto przekładam do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 30 min w temp. 180'C. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Z mleka odlewam ok 1/2 szklanki, resztę zagotowuję, a w pozostawionym rozprowadzam proszek budyniowy i wlewam na gotujące mleko. Zestawiam z ognia i przykrywam folią spożywczą delikatnie dociskając do gorącego budyniu, aby podczas stygnięcia nie powstała na wierzchu kożuch. Gotowy budyń również odstawiam do ostygnięcia. Składniki na polewę wrzucam do garnuszka i zagotowuję, aż powstanie czekolada. Też schładzam, najlepiej odstawić rondelek na cała noc.Z biszkoptu odkrawam górę i wydrążam środek pozostawiając ok 1/2 cm ciasta na spodzie i ściankach. Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję porcjami zimny budyń, a na końcu dodaję rozkruszony środek i wierzch biszkoptu, i delikatnie mieszam całość z masą.
Tym wypełniam wydrążony biszkopt, wyrównuję i schładzam.
Gotowy torcik polewam płynną czekoladą i jeszcze raz odstawiam w chłodne miejsce. Potem już tylko pozostaje udekorować torcik z wierzchu. Ja użyłam do tego wiórek kokosowych.
A tak wygląda po ukrojeniu: