ßßß Cookit - przepis na Bezikowiec, czyli placek z bezami

Bezikowiec, czyli placek z bezami

nazwa

Wykonanie

Wszystkim Paniom, w dniu ich święta, spełnienia marzeń:)
Wczoraj dodałam przepis na bezy domowe i jeszcze trochę mi ich zostało, a że dziś Dzień Kobiet to i ciasta nie może zabraknąć. Bezy były gotowe, ciasto upiekłam, masę ukręciłam, polewę ugotowałam i takie oto ciacho powstało:)
Biszkopt czekoladowy:
6 jajek
12 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
3 łyżeczki kakao
Masa:
2 opakowania budyniu śmietankowego
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła
Polewa:
1/2 kostki masła
6 łyżek cukru
2 łyżeczki kakao
Dodatki:
1 opakowanie małych bezików
Wykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i przesianą mąkę. Żółtka ucieram z octem, dodaję proszek do pieczenia i kakao. Obie masy łączę ze sobą i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175'C na ok 40 min. Gotowy biszkopt wyjmuję studzę i kroje na pół.
Budynie rozprowadzam w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotowuję i wlewam proszek budyniowy. Zestawiam z ognia, przykrywam folią wierzch by nie utworzył się kożuch i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieram z cukrem, dodaję porcjami zimny budyń i wykładam na spód biszkoptowy. W masę delikatnie wciskam moje bezy i przykrywam pozostawionym biszkoptem.
Składniki na polewę rozpuszczam na niewielkim ogniu, studzę i smaruję wierzch ciasta. Odstawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. A jeśli nie to nasączam spód biszkoptu by nie był za suchy.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/03/bezikowiec-czyli-placek-z-bezami.html