Wykonanie
Wszystkim Paniom, w dniu ich święta, spełnienia marzeń:)
Wczoraj dodałam przepis na
bezy domowe i jeszcze trochę mi ich zostało, a że dziś Dzień Kobiet to i ciasta nie może zabraknąć.
Bezy były gotowe, ciasto upiekłam, masę ukręciłam, polewę ugotowałam i takie oto ciacho powstało:)
Biszkopt czekoladowy:6
jajek12 łyżek
cukru4 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
octu3 łyżeczki
kakaoMasa:2 opakowania budyniu
śmietankowego3 szklanki
mleka1 szklanka
cukru1 kostka
masłaPolewa:1/2 kostki
masła6 łyżek
cukru2 łyżeczki
kakaoDodatki:1 opakowanie małych bezikówWykonanie:
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami
cukier i przesianą
mąkę.
Żółtka ucieram z
octem, dodaję
proszek do pieczenia i
kakao. Obie masy łączę ze sobą i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175'C na ok 40 min. Gotowy
biszkopt wyjmuję studzę i kroje na pół.Budynie rozprowadzam w 1/2 szklanki
mleka, resztę
mleka zagotowuję i wlewam proszek budyniowy. Zestawiam z ognia, przykrywam folią wierzch by nie utworzył się kożuch i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Masło ucieram z
cukrem, dodaję porcjami zimny
budyń i wykładam na spód
biszkoptowy. W masę delikatnie wciskam moje
bezy i przykrywam pozostawionym
biszkoptem.
Składniki na polewę rozpuszczam na niewielkim ogniu, studzę i smaruję wierzch ciasta. Odstawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. A jeśli nie to nasączam spód
biszkoptu by nie był za suchy.