ßßß Cookit - przepis na Ciasto kokosowe a'la Bounty.

Ciasto kokosowe a'la Bounty.

nazwa

Wykonanie

Witam w ten przepiękny, jesienny dzień! Nie wiem jak u Was, ale w Warszawie pogoda jest piękna i nastraja bardzo optymistycznie. Wczoraj wpadłam na pomysł zrobienia ciasta bardzo popularnego już w internecie - kokosowego na wzór batonika Bounty. Przewertowałam dużo stron internetowych i żaden przepis mi do końca nie pasował. Bałam się, że ciasto wyjdzie suche. Dlatego stworzyłam swoją własną wersję tego ciasta.... i muszę powiedzieć, że udało mi się :) Wyszło pyszne, mocno kokosowe, mokre w środku... nawet mamie smakuje, która nie jest fanką kokosa.
Składniki:
3 szklanki mleka
200 g wiórek kokosowych
50 g czekolady białej (1/2 tabliczki)
50 g masła (1/4 kostki)
1 łyżka ekstraktu z wanilii
8 łyżek cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego
120 ml śmietany 36 %
130 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (ja pomieszałam obie czekolady)
Składniki na biszkopt:
4 jaja
100 g cukru
100 g mąki
2 łyżki gorącej wody
Biszkopt upiec według przepisu zamieszczonego tutaj .
2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i ustawiamy na małym gazie. Gdy mleko będzie podgrzane dodajemy 1 łyżkę ekstraktu z wanilii i cukier. Następnie wrzucamy wiórki kokosowe i gotujemy całość ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka masło i białą czekoladę. Całość stale mieszamy i gotujemy kolejne 5 minut. Na sam koniec w połowie szklanki zimnego mleka rozrabiamy budyń śmietankowy i dodajemy do masy kokosowej. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut i ściągamy z gazu. Przygotowaną masę studzimy.
Na wystudzony biszkopt nakładamy zimną masę kokosową. Wstawiamy ciasto do lodówki na godzinę. Po pół godzinie można przygotować polewę. Na kąpieli wodnej rozpuszczamy 130 g czekolady w 120 ml śmietanki. Wystudzoną czekoladą polewamy ciasto i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2011/11/ciasto-kokosowe-ala-bounty.html