Wykonanie
Witam w ten przepiękny, jesienny dzień! Nie wiem jak u Was, ale w Warszawie pogoda jest piękna i nastraja bardzo optymistycznie. Wczoraj wpadłam na pomysł zrobienia ciasta bardzo popularnego już w internecie -
kokosowego na wzór batonika Bounty. Przewertowałam dużo stron internetowych i żaden przepis mi do końca nie pasował. Bałam się, że ciasto wyjdzie suche. Dlatego stworzyłam swoją własną wersję tego ciasta.... i muszę powiedzieć, że udało mi się :) Wyszło pyszne, mocno
kokosowe, mokre w środku... nawet mamie smakuje, która nie jest fanką
kokosa.Składniki:3 szklanki
mleka200 g wiórek
kokosowych50 g
czekolady białej (1/2 tabliczki)50 g
masła (1/4 kostki)1 łyżka ekstraktu z
wanilii8 łyżek
cukru1 opakowanie budyniu
śmietankowego120 ml
śmietany 36 %130 g
czekolady mlecznej lub gorzkiej (ja pomieszałam obie
czekolady)Składniki na
biszkopt:4
jaja100 g
cukru100 g
mąki2 łyżki gorącej
wodyBiszkopt upiec według przepisu zamieszczonego tutaj .2,5 szklanki
mleka wlewamy do garnka i ustawiamy na małym gazie. Gdy
mleko będzie podgrzane dodajemy 1 łyżkę ekstraktu z
wanilii i
cukier. Następnie wrzucamy
wiórki kokosowe i gotujemy całość ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka
masło i
białą czekoladę. Całość stale mieszamy i gotujemy kolejne 5 minut. Na sam koniec w połowie szklanki zimnego
mleka rozrabiamy
budyń śmietankowy i dodajemy do masy kokosowej. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut i ściągamy z gazu. Przygotowaną masę studzimy.Na wystudzony
biszkopt nakładamy zimną masę
kokosową. Wstawiamy ciasto do lodówki na godzinę. Po pół godzinie można przygotować polewę. Na kąpieli
wodnej rozpuszczamy 130 g
czekolady w 120 ml
śmietanki. Wystudzoną
czekoladą polewamy ciasto i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).Smacznego!