ßßß
Witam w ten przepiękny, jesienny dzień! Nie wiem jak u Was, ale w Warszawie pogoda jest piękna i nastraja bardzo optymistycznie. Wczoraj wpadłam na pomysł zrobienia ciasta bardzo popularnego już w internecie - kokosowego na wzór batonika Bounty. Przewertowałam dużo stron internetowych i żaden przepis mi do końca nie pasował. Bałam się, że ciasto wyjdzie suche. Dlatego stworzyłam swoją własną wersję tego ciasta.... i muszę powiedzieć, że udało mi się :) Wyszło pyszne, mocno kokosowe, mokre w środku... nawet mamie smakuje, która nie jest fanką kokosa.Składniki:3 szklanki mleka200 g wiórek kokosowych50 g czekolady białej (1/2 tabliczki)50 g masła (1/4 kostki)1 łyżka ekstraktu z wanilii8 łyżek cukru1 opakowanie budyniu śmietankowego120 ml śmietany 36 %130 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (ja pomieszałam obie czekolady)Składniki na biszkopt:4 jaja100 g cukru100 g mąki2 łyżki gorącej wody
Biszkopt upiec według przepisu zamieszczonego tutaj .2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i ustawiamy na małym gazie. Gdy mleko będzie podgrzane dodajemy 1 łyżkę ekstraktu z wanilii i cukier. Następnie wrzucamy wiórki kokosowe i gotujemy całość ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy do garnka masło i białą czekoladę. Całość stale mieszamy i gotujemy kolejne 5 minut. Na sam koniec w połowie szklanki zimnego mleka rozrabiamy budyń śmietankowy i dodajemy do masy kokosowej. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut i ściągamy z gazu. Przygotowaną masę studzimy.Na wystudzony biszkopt nakładamy zimną masę kokosową. Wstawiamy ciasto do lodówki na godzinę. Po pół godzinie można przygotować polewę. Na kąpieli wodnej rozpuszczamy 130 g czekolady w 120 ml śmietanki. Wystudzoną czekoladą polewamy ciasto i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).Smacznego!